”Jag har ingenting att komma med”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-07

Så påverkas kroppen och själen när du blir arbetslös

Arbetslösheten fortsätter att öka i krisens tider.

– För många innebär arbetslöshet en kraschad självkänsla och i värsta fall depression, menar coachen Mia Törnblom som specialiserat sig på att hjälpa människor att träna upp sin självkänsla.

Just nu står nästan 260.000 svenskar utan jobb och bara den senaste veckan blev ytterligare 2.000 personer i landet arbetslösa, enligt en färsk prognos från Arbetsförmedlingen.

Och för en del av dessa kan uppsägningen leda till att självkänslan rent ut sagt körs i botten.

En som känner igen sig i den beskrivningen är 22-åriga Josefin Alge, en ensamstående mamma från Stockholm som varit arbetslös i snart tre år. Josefin bor fortfarande hemma hos sin mamma och får bidrag för att klara av kostnaderna.

– Jag har fått sämre självkänsla. Jag vågar inte söka jobb eftersom jag vet att jag inte kommer få något. Eftersom jag hoppade av gymnasiet har jag ingen utbildning eller kvalifikationer. Om jag inte hade min dotter vet jag inte vad jag skulle göra. Det är hon som ger mig min kämpaglöd och hindrar mig från att ge upp, säger Josefin.

Josefin är aktiv i sitt jobbsökande, hon går till jobbtorget varje dag, men det är många som konkurrerar om jobben. Hon ser ändå positivt på framtiden och i höst ska hon läsa på Komvux för att förbättra sina chanser att få jobb.

Inte ensam

Josefin beskriver arbetslösheten som påfrestande. Hon jämför sig med andra och mår dåligt av människors negativa reaktioner när hon berättar att hon är arbetslös.

– Alla runt omkring mig jobbar, men själv har jag ingenting att komma med just nu, säger Josefin uppgivet.

Livsstilscoachen Mia Törnblom bekräftar Josefins känslor.

– Hon är absolut inte ensam om att känna så. Många arbetslösa känner sig värdelösa och tappar hoppet. Unga människor som hamnar i arbetslöshet är en otroligt utsatt grupp som behöver mycket stöd från samhället, menar Mia Törnblom.

Enligt Mia Törnblom är det vanligt att människor med svag självkänsla kraschar ordentligt om de blir arbetslösa.

– Många människor blir medvetna om sin svaga självkänsla först när de förlorar jobbet. En del bygger upp sin identitet kring jobbet. De får hela tiden bekräftelse och självförtroendet är den drivande kraften. Om de sedan förlorar jobbet kommer ofta en massa obearbetade känslor upp och då är det lätt att tappa greppet, förklarar hon.

God självkänsla = snabbare väg tillbaka

Enligt en ny studie från Arbetslivsinstitutet är självkänslan A och O när det kommer till arbetslöshet och ju bättre självkänsla en person har desto snabbare går det att ta sig tillbaka till arbetslivet. Något som Mia Törnblom instämmer i:

– Så är det. En person som känner att hon duger har lättare att ta bakslag och ser inte arbetslösheten som ett personligt misslyckande. För de personer som saknar självkänsla krävs det mycket mental träning för att lära sig att hantera motgångar och ta sig vidare.

"Engagera dig i Bris eller scouterna"

Hon återkommer hela tiden till den mentala träningen, men menar också att det är viktigt att arbetslösa hittar något meningsfullt att göra under arbetslösheten.

– Jag uppmuntrar alltid arbetssökande att söka till ideella organisationer såsom Bris, Röda korset eller scouterna. Om man hittar något meningsfullt att göra ökar självkänslan automatiskt, menar Mia Törnblom.

Kan göra dig sjuk

Men det är inte bara självkänslan som påverkas när en person blir arbetslös. Även kroppen påverkas mycket, menar läkaren Samuel Sultani.

– Många arbetslösa blir nedstämda och bekymrade och det kan i sin tur påverka immuniteten. När immuniteten minskar blir man mer känslig för olika infektioner, säger Samuel Sultani.

För att motverka detta är det viktigt att hålla i gång kroppen och hjärnan.

– Det värsta är att bara sitta hemma. Även stillasittande och för mycket sömn kan försämra hälsan.

"Sitt inte bara hemma"

Något som arbetslösa Josefin Alge känner igen sig i.

– Jag har inget att göra så jag sitter bara hemma. Jag skulle vilja träna på gym, men jag har inte råd. När jag har betalat mina räkningar finns inga pengar över till annat, berättar hon.

Samuel Sultani tipsar om att träning inte alltid behöver kosta något.

– Har man inte råd kan man alltid promenera, springa eller cykla. Vardagsmotionen gör stor skillnad, säger han.

Coachens tips till arbetslösa:

Lär dig bryta negativa tankar genom mental träning

Sätt upp tydliga mål

Utgå från dig själv

Var medveten om att det kan ta tid att nå målet

Hitta en meningsfull aktivitet medan du söker arbete

Engagera dig i någon ideell organisation

Var inte rädd för att hoppa på nya projekt

Se till dina egna intressen för att hitta den inre motivationen

Ta bort dåliga relationer i ditt liv

Arbeta bort osund rädsla

Johanna Klaasen