Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Populärast i klassen får friskare liv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-29

Mobbade och tysta barn blir oftare sjuka senare

Mobbade och tysta barn behåller sin låga status genom livet och blir oftare sjuka än sina populära klasskompisar.

En ny studie visar hur avgörande maktspelet i klassrummet är för hälsan.

Patrick Dempsey spelade nörd i romantiska komedin "Can't buy me love". Han betalade skolans populäraste tjej, Cindy Mancini, för att gå ut med honom så att även han kunde bli lika populär.

Barn som var populära i skolan mår bättre senare i livet. Det visar en undersökning som gjorts på 14 000 personer födda 1953, skriver Dagens Nyheter.

Ylva Almquist, doktorand vid Centrum för forskning kring ojämlikhet i hälsa vid Stockholms universitet och Karolinska institutet, har gjort studien som en del i den så kallade metropolitstudien där en stor grupp från en årskull studerats av forskare från det att de gick i skolan tills de blivit vuxna.

Missbruk vanligare bland de blyga

Barnen fick ranka vilka de helst ville jobba tillsammans med i klassen. De barn som flest ville samarbeta med var också de som hade mest makt i klassen.

Ylva Almquist har sedan följt samma grupp genom livet för att se vilka som blev sjuka eller fick missbruksproblem. Sämst förutsättningar hade de blyga och mobbade barnen som ingen ville samarbeta med vid den första undersökningen 1953.

– De får ofta lägre förväntningar på livet och det påverkar deras ambitioner. Det ökar också risken för att de får en ohälsosam livsstil, säger hon till DN.

Egen hierarki

Att social klass påverkar hälsan är inget nytt. Att det däremot kan bildas en egen "klass" ibland en grupp skolbarn som får lika stor effekt på barnens hälsa. Där kunde någon med hög ekonomisk status ha en låg status i skolan och därför ändå hamna i riskgruppen för ohälsa senare i livet.

Lågastatusbarnen drabbades av hjärtsjukdomar fem till nio gånger oftare än de ”populära” barnen. Risken att de drabbades av diabetes var tre till fyra gånger högre. De blev psykiskt sjuka dubbelt så ofta och begick oftare självmord.

Var du populär eller inte?

Tror du att din status i skolan har inverkat på hur du mår i dag?

Diskutera i kommentarsfältet!