Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mejeriprodukter förlänger livet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-28

Kalciumrika mjölkprodukter under barndomen kan förlänga livet, enligt en ny studie.

Över 1 300 familjer i England och Skottland ingick i en studie på 1930-talet. En uppföljning 65 år senare visar att en kost med mycket mjölk, ost och smör inte ledde till högre risk för hjärt-kärlbesvär. I stället löpte de som under uppväxten hade det största intaget av kalcium lägre risk att dö av slaganfall, enligt studien som publiceras i den medicinska tidskriften British Medical Journal.

Lägre dödlighet

Dessutom sammanföll högt kalciumintag i barndomen med lägre dödlighet överhuvudtaget, vilket förvånade forskarna. De noterade att fortsatta studier krävs för att bekräfta rönen och utröna sambandet med andra faktorer som inkomstnivå och yrke.

Studien genomfördes av brittiska och australiska forskare under ledning av Jolieke van der Pols vid Queensland Institute of Medical Research. De följde upp 4 374 personer som under barnaåren deltog i studien i slutet av 1930-talet.

TT