Ingen visad effekt av spikmattor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-07

Den gör ont. Den kostar flera hundra kronor. Den sägs bota det mesta från ryggont och huvudvärk till sömnproblem och stress.

Men plastpiggarna i sommarens säljraket, spikmattan, saknar vetenskapligt visad effekt.

– Det är ju bara trams, säger Martin Ingvar, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet (KI).

Den populära spikmattan sågas nu av professor Martin Ingvar. De påstått goda effekterna har ingen vetenskaplig grund hävdar han.

– Marknadsförarna rider på allmänkunskap om smärtsystemet och så gör de några felslut, som att man får en bättre hälsa. Det är väl fantastiskt om människor får en självupplevd hälsa. Man ska ha stor respekt för dem som använder de här prylarna, men jag saknar respekt för marknadsföringsmetoderna, säger Martin Ingvar.

Aj, aj

Spikmattor i plast har utnämnts till sommarens storsäljare av Svensk Handel. De har anammats av många svenskar, som betalar från femhundralappen och uppåt för en matta. Piggarna lindrar stress, sömnbesvär, värk och smärta säger reklamen som ofta hänvisar till "mångtusenåriga traditioner" och "beprövad erfarenhet". Effekten skulle bero på att smärtan – för det gör rejält ont att lägga sig på mattan – får kroppen att frisätta ämnen som smärtstillande endorfiner och lugnande oxytocin.

– Det är ju en sak. Att påstå att det skulle hela är en helt annan, säger Martin Ingvar.

Astma och impotens

Många journalister har eldat på trenden, och under våren har flera hyllande artiklar publicerats. Spikmattan sägs där kunna bota migrän, premenstruella störningar, impotens, övervikt och till och med astma.

Några belägg för att påståendena håller finns inte, enligt den genomgång som TT har gjort av medicin- och vetenskapstidskrifternas databaser. Det går alltså inte att säga om mattorna ger någon effekt utöver den så kallade placeboeffekten, som bottnar i människors tro på behandlingen.

Studie planerad

Allt som finns är en studie publicerad i The Lancet 1980, men studien är gjord på tre fakirer som använde riktiga spikmattor med piggar i metall. Forskaren gav dem naloxon, ett ämne som blockerar effekten av endorfin, för att se om inte fakirerna skulle uppleva smärta då, vilket de till hans förvåning inte gjorde.

Martin Ingvar och hans kollegor vid KI:s Centrum för integrativ medicin vill göra en vetenskaplig studie av spikmattor, men den väntar fortfarande på grönt ljus från den forskningsetiska kommittén.

TT