Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Karin Ahlborg: De vill att alla ska äta som spädbarn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-12

Varför ska vi trycka i oss mellanmål?

Hur kunde vi förvandlas till ett ständigt tröstsnuttande folk? Som börjat äta som om vi var spädbarn hela bunten?

Karin Ahlborg.

Det landade ett pressmeddelande på mitt bord. Det var från Axa, ni vet de med havregrynen, som nu ska prångla ut ännu fler mellanmål att köpa i affären och som vi ska köpa och tugga i oss i språnget.

Och, trumpetade Axa, deras egen undersökning visar att hela 40 procent av svenskarna äter fel slags mellanmål.

Se där: en kraftig smäll i skallen på oss trögisar.

Sedan är det lite obegripligt vad man egentligen räknar som fel i sammanhanget eftersom den stora majoriteten av de 70 procent svenskar som mer eller mindre regelbundet äter mellanmål väljer frukt eller smörgås. Men rätt mellanmål är förmodligen att äta Axas nykomlingar. Det är näst intill förskräckande att läsa alla kostråd som föreskriver att vi ska äta tre mål mat – frukost, lunch och middag – och sedan lägga till tre mellanmål.

Utslaget på de 14 timmar vi rimligtvis kan använda för att äta blir det mat nästan en gång varannan timme.

Det är ungefär där nyfödda befinner sig i matordningen. Och det konstigaste är att det påstås både här och där att man ska trycka i sig käk hela tiden för att gå ner i vikt.

Är det någon som tror på det själv?

En studie från Sahlgrenska visar att folk som äter sina vanliga tre mål mat om dagen går ner precis lika bra som de som äter mellanmål. Men då handlade det om kontrollerade grupper. Förmodligen tenderar den som äter hela tiden att tratta i sig betydligt

mer. De enda som är berättigade till mellanmål är barn som får äta svintidig lunch i skolan och sedan har sju timmar kvar till middagen. Att det sedan är gottigt med en bulle till kaffet är en helt annan sak. Men livsmedelsföretagen jublar naturligtvis

åt att mellanmålen blivit näst intill ett måste i en normal mathållning – helt utan grund.