Helgmys med Annika Dahlqvist
Uppdaterad 2017-09-27 | Publicerad 2009-05-08
Ät fett och bli smal med fett-doktorns bästa recept
Recepten är hämtade ur Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok, utgiven på Optimal Förlag.
Tacopaj med guacamole
Pajskal:
4 ägg
1 dl grädde
2 msk smör
Pajinnehållet:
400 gram köttfärs
1 krossad vitlöksklyfta
smör till stekning
1 msk tomatpuré
2 msk glutamatfria tacokryddor
½ dl vatten
halverade körsbärstomater
skivade lökringar
2 dl riven ost
1 dl grädde
½ dl creme fraiche
Smält smöret i pajformen i ugn. Vispa hastigt ihop äggstanningen och grädda till torr yta med ordentligt färg. Ta ut och låt formen vila. Bryn färsen med vitlök och kryddor i smör. Tillsätt vattnet och låt puttra tills vätskan kokat in. Riv osten och blanda med grädde och creme fraiche. Strö ut köttfärsröran på pajbotten och fördela tomat samt lök på toppen. Häll oströran överst och grädda 10-15 min eller tills ytan ser aptitligt inbjudande ut.
Guacamole:
Gröp ur det mogna avokadoinnanmätet i matberedare. Pressa över citronsaft och tillsätt vitlöken. Finfördela på högsta hastighet. Tillsätt creme fraiche och kör röran helt slät. Salta, peppra och tillsätt oljan. Smaka av om röran kan bjudas mer vitlök.
Chokladbakelse
150 gram finhackade nötter
50 gram smör
4 ägg
3 dl grädde
200 gram philadelphiaost
300 gram choklad, 70-85 % kakao
1 msk vaniljpulver
Socker, motsvarande 3-5 msk, för den som vill
Smält chokladen i vattenbad eller micro. Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnssäker form. Hacka nötterna fint, blanda med smält smör. Fördela i botten i formen och grädda i 225 grader till gyllenbrun yta. Dela gulor från äggvitorna och vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden hårt i en skål för sig och vispa till sist äggulorna med osten, vanilj och ev. socker i en tredje skål. Blanda chokladen med hälften av grädden. Vänd ner resten av grädden, ägg, ost och slutligen äggvitorna i smeten. Häll chokladsmeten över nötbotten och ställ i kylen över natten.