Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Fetma kan botas med hjärnkirurgi

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-02

Elektroder opererades in i Carol Poes huvud

Nu kan svår övervikt botas – med hjärnoperation.

Elektroder sätts in i hjärnan för att dämpa aptiten.

– Det låter som "Gökboet", säger läkaren Andreas Eenfeldt.

Ett sätt att behandla svår fetma är att göra en magsäcksoperation. I de fall där operationen inte hjälper och den överviktiga ändå fortsätter att äta för mycket finns nu ett nytt kontroversiellt sätt att få hjälp.

Kopplas till en pacemaker

Metoden kallas “Deep Brain Stimulation” och har testats i USA. Behandlingen går ut på att patienten får elektroder implanterade i hjärnan. Elektroderna som ska påverka aptiten är kopplade till en pacemaker i bröstet.

I Danmark finns det planer på att testa metoden, skriver allmänläkaren Andreas Eenfeldt på sin blogg Kostdoktorn.se. Den kontroversiella behandlingen har debatterats i danska Folketinget.

– Det är självklart inte en metod man ska använda utan övervägning. Det ska bara vara en möjlighet i de mest extrema fallen, säger Venstres Birgitte Josefsen till den danska tidningen BT.

Metoden får kritik

Andreas Eenfeldt är kritisk till hjärnoperationen.

– Det är bra att det forskas på området, men att gå in i någons hjärna är trots allt förknippat med stora risker. Flera studier under 2000-talet har visat att lågkolhydratkost fungerar bättre vid övervikt än mer konventionella råd. Att ge överviktiga bättre kostråd borde komma före hjärnkirurgi, säger han.

Amerikanska Carol Poe, 60, är den andra personen i USA som har genomfört en hjärnoperation mot fetma. När hon vägde som mest vägde hon 200 kilo. Poe har testat ett antal olika dieter och har genomgått en fetmaoperation av magsäcken. Trots det blev hon inte av med sin övervikt.

Drack en flaska per dag

För amerikanska ABC News berättar Carol Poe att redan tre veckor efter operationen hade hennes aptit minskat. Direkt efter ingreppet hade hon gått ner 1,5 kilo. I en video på ABC News visar Poe upp en två liters Pepsiflaska och säger att hon tidigare drack en flaska per dag, men efter operationen har hon ”bara” druckit några deciliter.

– Det måste finnas bättre sätt att hjälpa den här kvinnan att sluta dricka läsk än att operera hennes hjärna.

Patienten kan vara vaken under operationen. Ingreppet i hjärnan medför dock en del risker. Det kan uppstå blödningar i hjärnan, patienten kan få infektioner och mindre än en procent av fallen riskerar i värsta fall förlamning eller död.

– Jag har inte hört talas om att den här metoden ska testas i Sverige, säger Eenfeldt.