Nu är superlössen här
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-17
Fler, värre – och resistenta mot lusmedel
Lössen inte bara ökar, de är också resistenta mot vårt vanligaste lusmedel.
Lusexperten Johan Lindh tycker att kamma sina barn en gång i veckan är ett bra sätt att ha koll på dom små rackarna.
Under 2000-talet har antalet huvudlöss ökat anmärkningsvärt och det är ingen mesig liten lus vi har att göra med. De kallas ibland för superlöss och är resistenta mot den vanligaste av våra lusmediciner.
Insektsgiftet malathion, som bland annat finns i lusmedlet Prioderm, biter inte längre på lössen i Sverige. Prioderm står för cirka 75 procent av försäljningen av lusmedel i dag.
Resistenta löss är ett problem som redan har varit känt länge i både Danmark, Frankrike och England.
Lusmedel för 27 miljoner
Lössen är inte bara starka, de sprider sig också fort. Under år 2007 såldes lusmedel för hela 27 miljoner kronor på Apoteket.
Johan Lindh, parasitolog vid Smittskyddsinstitutet, var den som upptäckte de resistenta lössen i Sverige. Än så länge kan han inte säga hur många de är. Men han har tre teorier om varför antalet löss har ökat under 2000-talet.
– Det kan bero på att fler barn deltar i fritidsverksamhet i dag. När antalet barn som träffar varandra ökar, så ökar också lössen. En annan orsak kan vara att vi har att göra med en naturlig cykel, som lämmelåret i Norrland. Samtidigt är vi sämre på att upptäcka löss i dag, till skillnad från på 60-talet.
Kväva, inte förgifta
I dag finns det en mängd lusmedel att välja mellan. Johan Lindh rekommenderar de nya mekaniska lusmedel som finns på Apoteket. De kapslar in lusen och kväver den, i stället för att förgifta den. Det vore mycket svårt för lössen att utveckla resistens mot kvävning.
Däremot är det svårt att förebygga en lusinvasion.
– Det enda man kan göra som förälder är att kamma sina barn en gång i veckan under den första månaden av skolstarten. Det är viktigt att kamma ordentligt för att undvika en lusepidemi, berättar Johan Lindh.
Huskurer – inte att rekommendera
En del barn, vuxna också för den delen, har huvudlöss som inte kliar.
– Då är de svåra att upptäcka. Därför är kamning ett bra vapen. Använd gärna en luskam och ett förstoringsglas, eftersom lusen ibland är svår att se.
Huskurer i all ära, med Johan Lindh rekommenderar främst Apotekets lusmedel.
– Visst kanske olika huskurer kan fungera. Man får höra allt från majonäs till olja. Men vi vet inte hur bra dessa kurer är för håret. Godkända lusmedel vet vi att de inte har några bieffekter. Madicken använde sig av sabadillättika till exempel, och det är mycket giftigt. En del växtextrakt kan fungera, men de kan också vara farliga och ingenting vi vill att våra barn ska ha i håret.