Var fjärde patient får vänta för länge

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-22

De flesta landstingen klarar inte vårdgarantin

Klarar inte tiderna Vårdgarantin var tänkt att kapa de långa köerna men många landsting klarar inte att hålla tiderna. Var fjärde patient får vänta för länge.

Vårdgarantin skapades för att korta de långa vårdköerna.

Men fortfarande är väntetiden lång.

De flesta landstingen klarar inte vårdgaranti och var fjärde patient får vänta för länge på att få vård.

För nya ortopedpatienter i Stockholm är det just nu så gott som omöjligt att få hjälp på Stockholms sjukhus. Sjukhusen klarar inte vårdgarantin. Köerna har växt och nu har sjukhusen stoppat flertalet remisser från vårdcentralerna under våren, skriver DN.

Orsaken: Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus skrev vid årsskiftet 2009 på ett nytt treårsavtal som innebär att sjukhusen tvingas betala om de inte uppfyller vårdgarantin.

– Vi hinner inte ge vård enligt garantin och sjukhusledningarna har sagt att vi måste uppfylla den för att slippa böter. Men behovet av vård kommer bara att flyttas, säger Lennart Adamsson som är verksamhetschef på KS ortopedklinik till tidningen.

Filippa Reinfeldt (m) som är sjukvårdslandstingsråd, är skeptisk till att sjukhusen stoppar remisserna.

– I grunden är jag tveksam, det känns inte bra att hatta med remisser. Sjukhusen måste föra en dialog med patienterna. Sen är det upp till patienterna att välja och inte upp till sjukhusen, säger hon till DN.

Många får vänta

Hélène Ellström vid Sveriges kommuner och landsting, berättar att situationen i Stockholm är exceptionell.

Men sjukhusen i huvudstaden är samtidigt långt ifrån ensamma om att inte klara vårdgarantin. Rapporten "Vårdgarantins effekter" från Sveriges kommuner och Landsting visar att var fjärde patient i landet får vänta för länge på att få vård. Längst väntetider är det för de patienter som behöver behandling inom kirurgi, ögonsjukvård samt ortopedi.

Hur många landsting klarar vårdgarantin i dag?

– Gotland kan man säga är i mål nästan. Västmanland har förbättrat sig väldigt mycket. De är inte i mål men på god väg, säger Hélène Ellström vid Sveriges kommuner och landsting.

Två landsting klarar alltså den nationella vårdgarantin i dag.

– Så är det. De flesta landstingen klarar inte vårdgarantin.

Stödinsatser i stället för böter

Hélène Ellström tror att många landsting skulle kunna förkorta sina vårdköer genom att arbeta på ett mer effektivt sätt och att man ser över sin produktionskedja. Hon berättar om ett landsting som skulle kunna fungera som förebild för andra som vill klara vårdgarantin, eller i vart fall korta sina köer.

– Västra Götaland hade väldigt stora problem under förra året. Men bestämde politikerna att man skulle skjuta till extra pengar. Då kunde vårdpersonalen jobba extra på helger och erbjuda kvällsmottagning för att bli av med långväntarna. Insatserna har har gett fantastiska resultat. Kanske skulle Stockholm ha gjort så, hjälpt sjukhusen med stödinsatser så de kunde uppnå målen, i stället för att hota med böter.

För patienterna i Stockholm som nekas vård på hos ortopedmottagningarna, finns det privata mottagningar.

– Frågan är vad som händer när man stoppar remissinflödet. De privata mottagningarna har oftast ett uppdrag att ta emot ett visst antal patienter. Frågan är vad man ska göra när man har kommit upp i den siffran, säger Hélène Ellström.