Extra tuff influensa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-08

”Riskgrupperna bör vaccinera sig”

Om ett par veckor väntas influensan rulla in över Sverige på allvar. Kurvorna har börjat klättra uppåt.

- I år blir det extra jobbigt, säger Johan Giesecke vid den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Han och myndigheten uppmanar alla som hör till de medicinska riskgrupperna att vaccinera sig.

- Just nu är influensaläget som värst i Portugal. Om epidemin beter sig som den har gjort de senaste åren kommer den nu att sprida sig från sydväst mot nordost. I Sverige har kurvan över antalet smittade börjat att peka brant uppåt i sin klättring mot kulmen.

För svensk del kan det nog finnas ett par veckors respit innan det blir allvarligt, säger Johan Giesecke, professor och chef för ECDC:s vetenskapliga avdelning.

Aggresiv
De virusstammar som cirkulerar i Europa har inte funnits på ett tag, vilket gör att den naturliga immuniteten i befolkningen mot dem är låg. Dessutom är den dominerande, A/H3, känd för att vara tämligen aggressiv.

- Å andra sidan verkar vaccinet vara väldigt väl anpassat i år. Det gör det ännu mer motiverat att använda det, säger Johan Giesecke.

Personer över 65 löper extra stor risk att dö eller drabbas av allvarliga, vårdkrävande symtom om de smittas med influensa. Detsamma gäller personer med kroniska lung- och hjärt-kärlsjukdomar. I Sverige brukar ungefär hälften av personerna i de medicinska riskgrupperna vaccinera sig, vilket är en bra bit från 80 procent i exempelvis Nederländerna.

Influensa

Spridning: Smittsamheten är stor. Influensan sprids när vi hostar och nyser och virus kan sväva länge i luften.

Hur undvika: Vaccinering och god hygien. Undvik att vara länge i samma rum som en influensasjuk. Pussas och kramas inte i onödan!

Vem drabbas: Alla, men personer över 65 år och personer med hjärt- och lungsjukdomar är riskgrupper som faktiskt kan dö av influensa. Lämna därför inte influensasjuka barn till far- eller morföräldrarna.

Sara Rörbecker/TT