GI bättre än fibrer för diabetiker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-17

Personer med diabetes typ 2 håller lättare sitt blodsocker i schack med hjälp av kallad GI-kost i stället för en kost med mycket fibrer.

Det visar åtminstone en studie på 210 diabetiker som presenteras i kommande nummer av medicintidskriften Jama.

Linser Toppen om du är diabetiker.

Personerna lottades till att äta antingen mat med ett lågt glykemiskt index (GI) som bönor, linser och nötter, eller till att äta mycket ”brun”, fiberrik mat som fullkornsbröd, fullkornsris och fiberrika flingor.

Samtliga uppmanades att äta tre frukter och fem portioner grönsaker om dagen.

Efter sex månader hade GI-gruppen bättre blodsockervärden när forskarna mätte ett ämne i de röda blodkropparna kallat hemoglobin A1c, jämfört med fibergruppen. De hade också bättre värden på sina blodfetter, vilket anses vara en markör för lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna anser att resultaten talar för att en GI-kost underlättar behandlingen av diabetespatienter, även om inte mätvärdena var direkt överväldigande.

Det ska sägas att GI-maten i den här studien var tämligen generös med kolhydrater, exempelvis fick deltagarna äta pasta och ris.

För närvarande håller Socialstyrelsen på med att ta fram nya kostråd för diabetiker i Sverige.

TT