Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Aidsdag fyller 20 – men utan vaccin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-30

Gott om bromsmediciner – men inte till de fattiga

Alla försök att skapa ett vaccin har hittills varit förgäves. När FN:s världsaidsdag på måndagen fyller 20 år finns det gott om bromsmediciner mot sjukdomen – men inte till världens fattiga barn.

Uppskattningsvis 33 miljoner människor runtom i världen bär på hiv, även om FN-organet Unaids i år till skillnad från vid tidigare världsaidsdagar inte tagit fram någon statistik över virusets globala trender.

Av de smittade är flera miljoner barn. Numera finns specialanpassade tester och läkemedel även för de minsta, men Läkare utan gränser (MSF) larmar om att bara var tionde drabbat barn får behandlingen de behöver. ”Detta utgör särskilt ett hot mot barn som föds med viruset. Av dem kommer hälften att dö före sin andra födelsedag om de inte får behandling”, skriver MSF.

Anpassa vården

Organisationen använder nu allt-i-ett-piller som ges till smittade barn.

”Det var när vi började använda det här pillren som vi lyckades öka antalet barn som fick antiretroviral behandling i våra projekt”, säger läkaren Tido von Schoen-Angerer i MSF:s pressmeddelande.

”Vi har visat att det går att anpassa hivvården efter små barns behov. Nu uppmanar vi regeringar och givare att sätta upp ambitiösa mål och att sluta lämna majoriteten av de hivsmittade barnen åt sitt öde”.

Vaccin dröjer

I Frankrike ska organisationen Aides sätta upp ett jättelikt räkneverk på Parisoperan som visar hur viruset fortfarande sprider sig trots alla effektiva bromsmediciner.

– Vi har effektiva behandlingar. Vi har inget annat val än att erbjuda dem till alla som behöver, säger Jean-François Delfraissy, chef på forskningsorganet ANRS (L'Agence nationale de recherche sur le sida).

Drömlösningen, ett vaccin, ser ut att dröja. Förra året hade läkemedelsföretaget Merck lovande preparat på gång, men när de kommit så långt att de i större skala testades på människor visade de sig vara värre än värdelösa. De högriskpersoner, bland andra prostituerade, som fick preparaten smittades i högre grad än jämförelsegruppen som fick ett låtsasvaccin.

TT