Tappa kilon med stadig frukost

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-03

Den som vill gå ner i vikt bör starta dagen med en rejäl frukost. Då undviker man frestelsen att hetsäta när eftermiddagshungern oväntat slår på, säger dietisten Anna Ottosson.

En amerikansk studie visar att kvinnor som bantade enligt storfrukostmetoden tappade betydligt mer i vikt än de som höll en traditionell lågkolhydratdiet.

Inget konstigt, enligt dietisten Anna Ottosson.

– Frukosten sätter tonen för dagen och ger en bestående mättnadskänsla, säger hon.

I studien, som presenterades på en läkarkonferens i San Francisco nyligen, fick 48 överviktiga kvinnor äta 1 240 kilokalorier per dag, varav hälften ingick i en rejäl och varierad frukost. En grupp på 46 kvinnor fick äta 1 085 kilokalorier, men för dem var frukosten dagens minsta mål.

Tappade 17 kilo

Efter fyra månader hade den senare gruppen i snitt tappat 12,7 kilo, medan storfrukostgruppen bara förlorat 9,5 kilo. Men efter ytterligare fyra månader hade storfrukostbantarna tappat totalt 17 kilo, medan de som bantade med lågkolhydratdieten gått upp igen, och sammanlagt bara hade förlorat 4,5 kilo i snitt, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Anna Ottosson är frukosten nedvärderad i hälsodebatten. Enligt rekommendationer ska frukosten ge 25 procent av dagens energi – nästan lika mycket som middag och lunch som vardera ska ge 30 procent.

– Frukosten bryter nattfastan, precis som det engelska ordet syftar på. Det är svårt att gå ned i vikt om du hoppar över frukosten, säger hon.

Slutar med chokladkaka

I sitt arbete som dietist träffar Anna Ottosson på många som väljer fel metod. De har gått på myten om att inte äta.

– Det klassiska exemplet är folk som vill börja ett nytt liv på måndagen. De struntar i frukost, tar en kaffe, sen en sallad till lunch. På eftermiddagen brakar allt samman, de blir väldigt hungriga och måste ut och jaga mat. Det slutar ofta med en chokladkaka eller en glass, säger hon.

Många anser sig inte ha aptit på morgonen, eller känner sig för stressade för att göra en näringsrik och varierad frukost. Men Anna Ottosson har hopp om framtiden:

– Man börjar inse att det inte bara handlar om vad du äter, utan också om när du äter.

TT