Kräksjukan bakom flera dödsfall
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-16
Ny forskning visar att sjukdomen är allvarligare än man tidigare vetat
Vinterkräksjukan kan döda.
Ny forskning visar att åkomman är betydligt allvarligare än vad man tidigare trott.
– Det är viktigt att vi tar det här på allvar, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.
November betyder vinterkräksjukans intåg. I Södertälje misstänker man att kräksjukan ligger bakom magsjuka hos 400 Scania-anställda. I Östergötland har flera fall upptäckts och till Smittskyddsinstitutet rapporteras nu sjukdomen in från Umeå i norr till Malmö i söder.
– Men det verkar inte bli en så svår säsong som förra året då sjukdomen kom redan i oktober, säger Kjell-Olof Hedlund vid Smittskyddsinstitutet till aftonbladet.se.
Farligast för äldre
Samtidigt visar ny forskning att sjukdomen är betydligt allvarligare och mer spridd än vad man tidigare vetat om. Farligast är smittan för äldre.
– Tidigare har man inte kunnat säga att sjukdomen faktiskt legat bakom dödsfall. Men nu har det kommit rapporter från England, Holland och Japan där man sett att många inte har orkat med sjukdomen.
Hur många i Sverige som dött tilll följd av viruset går inte att säga. För fyra år sedan var ett särskilt svårt år och nu tror man att sjukdomen kan ha orsakat den vinterns många dödsfall bland äldre personer.
Inga läkemedel
– Tidigare har man talat om det här som en snabbt övergående sjukdom. Nu kanske det är dags att sluta säga så. Vi behöver poängtera vikten av att man uppmärksammar det här och tar det på allvar, säger Kjell-Olof Hedlund.
Nu står det klart att det inte bara är vi i västvärlden som drabbas. Enligt Hedlund har man även konstaterat att många sjukdomsfall i bland annat Indien och Sydamerika berott på kräksjukan.
Men fortfarande finns inget vaccin och inga läkemedel för den som drabbas av kaskadkräkningarna, yrseln och huvudvärken.
– Vi har forskat om det här i 30 år, men fortfarande kan vi bara säga är att det är viktigt med handhygien.
Ska den som blir sjuk uppsöka vård?
– Nej, snarare tvärtom. Eftersom sjukdomen är så smittsam vill man inte ha akuta fall till akuten. Viktigast är att man kontaktar sjukvårdsupplysningen. För normalt friska personer handlar det om ett eländigt tillstånd i några dagar.
Varför slår sjukdomen till just i november?
– Man tror att det är vintermörkret som gör oss mer mottagliga och att viruset överlever bättre när det är kallt.