Toppmötet botten för klimatet
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-25
G20-mötet blev en besvikelse för dem som hoppats på ett genombrott i samtalen om ett nytt klimatavtal.
När världens största miljöbovar möttes i Pittsburgh i USA hamnade klimatkrisen i skuggan av finanskrisen.
Ett löfte om att intensifiera ansträngningarna för ett nytt klimatavtal i Köpenhamn i vinter, och ett beslut om att G20:s finansministrar ska titta på finansiering av miljövänlig teknik – klimatproblematiken fick bara ett ytligt omnämnande i G20-mötets slutsatser.
– De har gjort ungefär så lite som de över huvud taget kunde på det här mötet. Det här är en miniminivå som de inte gärna kunde undvika, att säga att man ska jobba vidare, säger Miljöpartiets Maria Wetterstrand till TT.
”Kom ingenstans”
Hon hör till dem som anser att mötet var ett klimatfiasko.
– Jag hade hoppats att de tagit något steg framåt när det gäller finansieringen och jag önskar att EU skulle ha tagit mer initiativ.
En lång passage i utkastet som handlade om hur klimatåtgärder i utvecklingsländer ska finansieras ska dessutom ha plockats bort. Detta för att formuleringen inte skulle uppfattas som mindre ambitiös än tidigare uttalanden.
– Det är en stor besvikelse för arbetet fram till Köpenhamn att man inte har kommit fram till några konkreta förslag när det gäller finansieringen som behövs för att gå in i klimatavtalet, säger Stefan Henningsson, klimatchef vid Världsnaturfonden WWF.
Fortfarande optimistiska
Trots bristen på konkreta åtgärder är WWF fortfarande optimistiskt, Henningsson ser positivt på uppgörelsen om att avveckla nationella subventioner på fossila bränslen.
– Däremot säger man inte att man ska använda de pengarna för att föra in i ett klimatavtal.
Inför mötet har statsminister Fredrik Reinfeldt – som deltog i egenskap av EU:s ordförande – efterlyst konkreta mål för att lösa klimatkrisen, men beklagade redan under mötets första dag svårigheterna att närma sig en lösning på finansieringen av klimatåtgärder i tredje världen.
Maria Wetterstrand anser att Reinfeldt försöker spela ned förväntningarna inför Köpenhamn:
– Jag tror att det ligger väldigt mycket politisk taktik i det, att han vill hålla förväntningarna låga för att inte riskera kritik i efterhand. Då gör han partipolitisk taktik av världens viktigaste möte, och det är inte okej.
TT