Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

De gör militären mindre macho

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-01

Värnpliktsrådet visar andra bilder av soldater på Pride

I år bär militärerna uniform i Pride-paraden – för första gången.

Och Värnpliktsrådet ställer ut kärleksfoton på gay-soldater.

– Nu utmanar vi den machokultur som är extra påtaglig inom försvarsmakten, säger marinansvarige Rasmus Hane.

Värnpliktsrådet har i några år funnits på plats under Pride. Men aldrig tidigare har militärerna fått tåga med sina uniformer i paraden.

– Många anser fortfarande att man inte är en fullgod soldat som homosexuell, säger marinansvarige Rasmus Hane, som också ansvarar för Pride-festivalen.

Flera har varit upprörda över nyheten med uniformerna. Men Rasmus Hane hoppas att Värnpliktsrådet utställning med foton av gay-kärlekspar, klädda i uniform, ska ändra sådana attityder. Själv är han heterosexuell, men syns ändå omfamna en kille på ett av fotona. Han vill slåss mot fördomarna som dikterar hur man ska vara som soldat.

– Tjejerna förväntas till exempel vara lesbiska om de gör lumpen, för inga ”vanliga” tjejer gör ju det. Bara det visar på den starka heteronormen. Men att vara öppet lesbisk ger däremot stora problem, säger han.

Manliga idealet råder

Reaktionerna på fotona har trots allt varit övervägande positiva – både från försvarsmakten och allmänheten. Men många besökare från andra länder undrar vad militären gör på Pride, berättar Rasmus Hane.

– ”Får man vara gay inom militären” undrar de. Där kan man se att Sverige har kommit en bit på väg. Situationen blir bättre och bättre, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Här finns världens första hbt-handläggare inom militären. Och på vissa ställen finns också hbt-ombud. Ändå förväntas man vara hetero och många har svårt att visa sin läggning öppet, säger Rasmus Hane. Inbjudningar går till exempel ut till män – och deras fruar. Det manliga idealet råder och många anser fortfarande att kvinnor inte har någon plats inom militären.

– Kvinnor har funnits i försvarsmakten i 30 år nu och det har ännu inte tagits fram utrustning som fungerar, bara det, säger Rasmus Hane och fortsätter.

– Det är också svårt att vara öppet homosexuell och att klättra uppåt i hierarkin.

Skapa större förståelse

Fotona av gay-paren kommer att auktioneras ut och vinsten går till ryska värnpliktiga – där runt 2000 män dör varje år på grund av misshandel och övergrepp.

– Här kämpar vi för hbt-rättigheter, men där har man knappt några rättigheter alls, säger Rasmus Hane.

Han hoppas att fotona och Värnpliktsrådets medverkan under festivalen kan förändra det militära.

– När man har uniform ska man bara vara soldat. Men en soldat är en människa, det vill vi visa med kampanjen.