Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Utvecklingsstörda i kampanj för sex

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-07

Visar världen att de har samma lust till kärlek och beröring

Affischer från kampanjen för utvecklingsstördas rätt till ett sexliv.

Utvecklingsstörda vill också ha sex.

Det är budskapet i en ny brittisk kampanj.

Men dålig sexualundervisning, fördomar och rädsla för övergrepp hindrar.

Även här i Sverige.

– Jag förstår inte rädslan som finns att prata om det här, säger sexualinformatör Tina Wilhelmsson.

Utvecklingsstörda som kramas och kysser varandra – nakna. Det är inte en särskild vanlig syn i media. Men sådana affischer sprids nu i England, av brittiska organisationen FPA, the Family Planning Association. De har startat kampanjen ”It’s my right”, för att visa att utvecklingsstörda har samma lust till kärlek och sex som andra.

– Att uttrycka sin sexualitet och njuta av ett förhållande är något som alla värdesätter, säger Julie Bentley, chef vid FPA, till BBC News.

Ändå får utvecklingsstörda sällan den hjälp de behöver för att få till det. De till och med nekas rätten till relationer, visar kampanjen.

– Dålig sexualundervisning och rädsla för utnyttjande kan stå i vägen för att folk med förståndshandikapp ska kunna ha de här upplevelserna, säger Julie Bentley.

Många blir skrämda

Fördomarna kring utvecklingsstörda och sex är stora också i Sverige, enligt Tina Wilhelmsson, sexualinformatör vid RFSU. Hon har undervisat funktionshindrade ungdomar på kollo, särgymnasium och i studiecirklar. Och hon möter många utvecklingsstörda som har blivit skrämda av oroliga föräldrar.

– De har bara fått höra skräckhistorier kring sexualitet. Det förekommer ju övergrepp, så jag kan förstå föräldrarnas rädsla. Men ibland handlar det bara om det, det är väldigt förargligt, säger hon, och fortsätter:

– Unga sexuellt aktiva kvinnor upplevs också som utnyttjade, bara för att de är funktionshindrade, det är märkligt.

Enligt Tina Wilhelmsson har många utvecklingsstörda svårt att få rätt information kring sex. Inte mycket sexualundervisning riktar sig till dem.

– Det finns en rädsla att väcka den björn som sover. Man tror att informationen ska väcka deras sexualitet. Men den finns redan där, säger hon.

Rakare och ärligare

Å andra sidan finns det en fördom kring att utvecklingsstörda är översexuella. Det tycker inte Tina Wilhelmsson stämmer alls. Det handlar bara om att de är rakare och ärligare, menar hon. I själva verket tycker hon att de har en mycket sund syn på sexualitet och lust. Oftast gör de inte heller skillnad på homo- hetero och bisexualitet, utan blir snarare intresserad av en människa.

– Överhuvudtaget kan det vara mycket lättare att undervisa dem än vanliga skolungdomar, för dialogen är helt öppen. Undrar de något så frågar de rakt ut. I vanlig grundskola använder jag mig av olika övningar för att skapa ett klimat som ens gör det möjligt att kunna prata om de här frågorna. Det är helt bortkastat här.

På lektionerna blir det ofta blir det samtal kring att hångla, hålla handen eller hur man bjuder upp till dans, säger Tina Wilhelmsson.

– Det gäller att vara lyhörd och möta dem där de är.

Livsnjutare

De som inte kan säga nej måste skyddas, påpekas i den brittiska kampanjen. Att prata preventivmedel är också en viktig del, enligt Tina Wilhelmsson. Men lika viktigt är att man hjälper utvecklingsstörda att få ett bra kärleks- och sexliv. Hon menar att de är mer än mottagliga för det.

– Livsnjutare på alla plan är väldigt vanligt i den här gruppen. Det finns en uppenbar lust till livet, till sin kropp och till varandra.