Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Skapa med pil – lätt, fint och roligt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-08

Pil-båge. Bersån på bilden är gjord av både pil som fått rota sig, som du ser i det gröna valvet. Bersåkupolen flätas genom att pilkäpparna sticks ner i jorden, först en rad som lutar åt höger, sedan en rad som lutar åt vänster. Korsa dem sedan till ett vackert harlekinformat rutmönster, varannan framför, varannan bakom. I toppen kan man binda ihop dem med bindbast eller med vackra band.

Sommar och det kliar i fingrarna. Och vad är roligare än att skapa något för hand, helt själv. Med pil går det lekande lätt. Här tipsar pilexperten Kerstin Engstrand om några enkla, sköna och lata skapelser.

Pil, av samma släkte som vår älskade vide, är ett suveränt enkelt material att skapa med. Billigt och lekande lätt – både för barn som vuxna – eftersom det är spänstigt och lätt att forma.

Fördelen med pil är dess inneboende charm. Tack vare materialets karaktär blir det vackert oavsett vad du gör. Du behöver inte vara proffs för att det ska bli snyggt. Det passar in överallt, i täppan runt det faluröda torpet, liksom i trädgården runt det modernistiska huset. Men varning, pil är beroendeframkallande. Har du en gång börjat skapa med pil ... ja, då är det svårt att sluta.

Text och foto: Kerstin Engstrand

Så flätar du en egen trädgårdskon

Du behöver:

Tre, fem, sju, nio eller elva kraftiga raka pilkäppar. De ska vara lite längre än konens beräknade höjd. Antalet käppar beror på hur bred kon du vill göra. Ju färre käppar,desto smalare kon.

30–50 tunna flätslanor, ettårsskott, minst 175 cm långa, av torkad pil.

Bindbast eller tjocka gummiband, sekatör, eventuellt en syl.

Gärna en lång, tunn, slana för snyggare avslut.

1. Börja med att sätta ut ett udda antal höga slanor/käppar i en ring. Ju fler käppar, desto större/bredare kon. Det är viktigt är att man inte snålar med de upprättgående käpparna som bildar stommen. Det ska vara ett udda antal, annars blir det svårt att fläta. Stick ner käpparna med en hands mellanrum.

2. För att kunna fläta ihop de lodräta pilkäpparna med vågräta slanor måste käpparna stå stadigt. Här kan man använda en stor kruka, en sandlåda eller rent av gräsmattan som ”stöd”. Stick ner pilkäpparna ganska långt ner, 15–20 cm, så att de står stadigt. Marginalen på 15–20 cm behövs också sedan när pilkonen ska placeras på plats, ute i rabatten. Pilkonen måste tryckas ner i jorden, annars välter den när växterna börjar fylla den med sin tyngd.

3. Bind ihop toppen med bindbast eller gummiband innan du börjar fläta.

4. Vid flätning av mellanstödet i konen, kom ihåg att låta skarvarna bli lite extra långa, låt slanorna gå rejält omlott då den färska pilen torkar efter hand och blir lite lös och kan annars gå upp i skarvarna. Det räcker faktiskt att fläta enbart en våning.

5. Fäst den första slanan genom att vika den runt ett stag och sedan ut eller stick in den och låt någon annan hålla emot tills du har stuckit den förbi några upprättgående pinnar. Stick slanan varannan framför varannan bakom de upprättstående käpparna. Det är bra om slanorna är så långa att de räcker till minst ett varv. Starkaste avsluten på varje slana blir de som fästes ner i flätningen nedanför slutändarna. Böj dem runt var sin stompinne och stick ner slutändan i flätningen men man kan också klippa rakt av den del som sticker ut för mycket.

6. En ros uppe i toppen är en vacker samt rolig avslutning på en kon. Och enklare än man tror att göra. Här gör Lena Åsheim från Lillöpil i Kristianstad en ros på bara fem minuter! Men det krävs kraft i armen när slanan ska dras åt men det går. En del liknar rosen vid en knorr. Den är den klassiska knuten som yrkesodlare använder när de buntar sina pilbuntar. Stick in den tjocka änden av en mycket lång och mjuk, smal flätslana mellan stompinnarna. Håll fast ordentligt.

7. Linda först runt pinnarna två gånger så att pinnarna hålls ihop. Snurra runt den tjockare änden så att flätslanan vrids runt sin egen axel.

8. Avsluta med att böja in den tunna änden bakifrån och stick in under det sista varvet. Här kan man behöva en syl för att komma åt. Dra åt hårt och putsa till. Och konen är färdig!

Så här vackert kan växtstödet vara med skira luktärter slingrande runt pilslanorna.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln