Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Folsyra ökar inte risken för cancer

Uppdaterad 2013-04-25 | Publicerad 2013-02-06

Ny studie ger stöd åt dem som vill berika mjöl med folsyra

En internationell granskning av studier med totalt 50 000 personer visar ingen ökad cancerrisk bland dem som regelbundet ätar folsyra.

Åtminstone inte på några års sikt.

Broccoli innehåller också folsyra

Att folsyra minskar risken för ryggmärgsbråck hos nyfödda är känt sedan länge. I USA, Kanada och ett 50-tal andra länder har man därför berikat sitt mjöl med folsyra sedan 1990-talet för att försäkra sig om att alla blivande mödrar får i sig tillräckligt.

Även i Sverige har saken diskuterats, men liksom övriga Västeuropa har man avstått från att berika mjölet av rädsla för cancer.

Ingen skillnad

Tidigare undersökningar, däribland en norsk studie där knappt 7 000 personer följdes under sex år, hade nämligen visat att de som tog folsyra som kosttillskott oftare drabbades av cancer.

I en ny metaanalys där man gått igenom tretton studier med sammanlagt cirka 50 000 personer fann man dock inget samband mellan folsyretillskott och cancer. Resultaten som nyligen publicerades i ansedda tidskriften Lancet visar att 7,7 procent av dem som lottats att ta folsyratabletter fick någon form av cancer.

I gruppen som inte tog något kosttillskott insjuknade 7,3 procent. En skillnad så liten att den enligt forskarna kan bero på slumpen.

Kort uppföljning

De påpekar att de inte heller såg någon skillnad på dem som tog en hög daglig dos (5 milligram) jämfört dem som tog en låg dos (0,5 milligram). Inte ens i den studie där man använde en mycket större dos, 40 milligram, såg forskarna någon ökad cancerrisk. Dessutom var det ingen enskild cancerform som stack ut, varken kolon-, prostata-, lung- eller bröstcancer.

Svagheten i den nya studien är att den genomsnittliga tiden för uppföljningarna låg på fem år. Det är relativt kort tid med tanke på att de flesta cancerformer tar 10-20 år att utveckla. Detsamma gäller dock den norska studien. Där var uppföljningstiden sex år.

Å andra sidan kan man, som forskarna skriver, konstatera att halten av folsyra i studierna genomgående var mycket högre än den som folk får i sig genom att äta berikade livsmedel.

Följ ämnen i artikeln