Längd vid födseln påverkar cancerrisk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-02

Ny studie visar ett samband mellan flickors födelselängd och bröstcancer

Brittiska forskare har hittat ett samband mellan födelselängd och risken att drabbas av bröstcancer senare i livet.

Flickor som är större än genomsnittet när de föds löper högre risk att få sjukdomen. Det visar analysen av 32 studier som innefattar mer än 600 000 kvinnor.

Fem procent

Forskare vid The London School of Hygiene and Tropical Medicine menar att födelsestorleken kan ligga bakom fem procent av alla bröstcancerfall.

Det kan tyda på ett samband mellan cancer och babyns miljö innan födseln.

En teori är att en större bebis utsätts för mer östrogen och andra hormoner i livmodern, vilket ökar risken att drabbas av bröstcancer.

Längd påverkar mest

Data analyserat av professor Isabel dos Santos Silva visade att både längd, vikt och huvudomfång vid födseln kunde kopplas till risken att drabbas av bröstcancer.

Ett halvt kilos ökning av födelsevikten motsvarade uppskattningsvis en sjuprocentig ökning att drabbas av cancer. Födelselängden visade sig vara den enskilt största faktorn bakom cancerrisken.

Risken att drabbas av bröstcancer vid 80 års ålder var 11,5 procent för kvinnor som var längre än 51 centimeter då de föddes, jämfört med 10 procent för dem som var under 49 centimeter.

Den ökade risken är jämförbar med andra riskfaktorer som alkoholkonsumtion, säger forskarna.

– Vi vet inte mycket om hur miljön i livmodern påverkar risken för bröstcancer senare i livet. Mer forskning behövs, säger professor Isabel dos Santos Silva.

Trots de nya rönen är fortfarande ålder en av de största riskfaktorererna. Få kvinnor får sjukdomen innan de fyllt 50 år.

Följ ämnen i artikeln