Folksjukdomens gåta nära lösas
Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2013-04-23
Forskare: Fibromyalgi kan bero på en inflammation i centrala nervsystemet
Fibromyalgins gåta kan vara på väg att lösas.
Enligt en banbrytande svensk studie kan sjukdomen bero på en inflammation i centrala nervsystemet.
– Det skulle kunna förklara den generella smärtan i kroppen, säger Diana Kadetoff, forskare i neurovetenskap.
Det är första gången som forskare i en studie kunnat påvisa inflammatoriska ämnen vid den smärtsamma, kroniska sjukdomen fibromyalgi.
I en pilotstudie jämfördes fibromyalgi med den inflammatoriska sjukdomen reumatoid artrit, RA. Prover togs från ryggmärgsvätskan samt blodet på 15 patienter med fibromyalgi, 15 med RA och elva kontrollpatienter.
”Fyra gånger mer”
Forskarna hittade då förhöjda värden av ett inflammatoriskt ämne i ryggmärgsvätskan – en cytokin som heter IL-8 – hos patienterna med fibromyalgi, men inte hos dem med reumatism.
– Vi hittade fyra gånger mer av ämnet i ryggmärgsvätskan än i blodet hos fibromyalgi- patienterna, vilket är mycket. Det tyder på en inflammation i centrala nervsystemet, säger Diana Kadetoff, forskare vid Karolinska institutet och smärtläkare vid Nacka Närsjukhus, Aleris.
Fynden kan framförallt förklara de svåra smärtorna och även tröttheten.
– Ämnet förstärker smärtsignalerna. Smärtan blir nästan självgående. Det är därför som patienterna har ont nästan överallt i hela kroppen.
Tre vinster
Hypotesen är att fibromyalgi är en typ av reumatisk sjukdom med avvikande immunologiska ämnen. Resultaten måste dock bekräftas i fler studier.
Enligt Diana Kadetoff finns tre framtida vinster med fynden.
1. Det hjälper oss att förstå smärtmekanismerna vid fibromyalgi.
2. Det kan bana väg för nya framtida läkemedel. Dagens antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel hjälper dåligt vid fibromyalgi eftersom de inte passerar hjärnbarriären.
3. Det inflammatoriska ämnet skulle i framtiden kunna användas för att upptäcka fibromyalgi genom ett prov på ryggmärgsvätskan.
– I dag är det rehabilitering som gäller för de här patienterna och tyvärr är det få kliniker som kan erbjuda det, säger Diana Kadetoff.