Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Läkare: ”Inför skatt på fett”

Uppdaterad 2012-06-26 | Publicerad 2012-06-25

Var tredje svensk är positiv till fettskatt

Svenskarna blir allt fetare – något vi själva tröttnat på.

Svenskarna blir allt fetare – något vi själva tröttnat på.

Över hälften vill tar tag i fetmaepidemin med ekonomiska styrmedel.

En tredjedel vill införa en ren fettskatt, enligt SVT:s undersökning.

På två decennier har andelen feta svenskar gått från 6 till 11 procent.

Detta drabbar inte bara den enskilde, utan kostnaden för vård och sjukfrånvaro orsakat av fetma är skyhög. Runt 15 miljarder beräknas det kosta varje år, en siffra som väntas stiga, enligt SVT.

Tevekanalen har tillsammans med Sifo gjort en undersökning som visar att 53 procent av svenska folket vill att staten ska ta mer ansvar för att förhindra övervikt med ekonomiska styrmedel.

Läkare vill se skatt

Nästan en tredjedel av de tillfrågade anser att Sverige borde införa en skatt på fettrik mat, liknande den som Danmark nyligen infört.

Något som inte är en dum idé, enligt en svensk fetmaexpert.

– Vi har aldrig haft så många individer med fetma som vi har nu i Sverige. Och det gör att vi måste göra någonting mer än att bara informera. Vi använder ju skattemedlet i många andra sammanhang, så varför då inte göra det när det gäller fetma, säger Claude Marcus, fetmaforskare på Karolinska Institutet, till SVT.

Han fortsätter:

– Det är definitivt ett socialt misslyckande att så många människor, speciellt i utsatta områden, tillåts utveckla fetma utan att man tar tag i det och gör mera kraftfulla insatser

Hägglund skeptisk

För att en sådan skatt skulle införas krävs ett brett politiskt stöd, vilket inte finns i dagsläget.

– Jag är väldigt skeptisk till att en fettskatt ska kunna få en sån verkan som man tänker sig. Jag tror att man måste höja skatten väldigt mycket och då blir det bara en ökad kostnad för hushållen, säger Göran Hägglund (KD), socialminister.

Inte heller oppositionen vill se någon fettskatt i nuläget. Matilda Ernkrans, socialdemokraternas talesperson i mat- och miljöfrågor, uppger för SVT att man först vill följa utvecklingen i Danmark och att man tror att det finns andra åtgärder som är bättre.