Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Varnar för sjukdom – som kanske inte finns

Uppdaterad 2018-07-20 | Publicerad 2012-01-16

Läkare: ”Felbehandlade riskerar blodpropp”

Sjukdomen hypotyreos 2 orsakar splittring inom sjukvården.

– Enligt min mening finns den inte och det är farligt att behandlas fel, säger överläkaren Mats Palmér.

– Jag har behandlat patienter som blivit bra, säger läkaren Helena Rooth Svensson.

Låg ämnesomsättning, hypotyreos, är en vedertagen diagnos. Sjukdomen har trötthet som största symptom, och orsakas av att sköldkörteln producerar för lite hormon.

Föreningar för diagnosen

Många patienter har symptomen, men uppvisar normala nivåer av sköldkörtelhormon i blodet.

2005 lanserade amerikanska läkaren Mark Starr diagnosen hypotyreos typ 2: att hormonnivåerna är normala i blodet, men för låga i kroppens celler. Därför behöver de, enligt Starr, hormonbehandling som om de hade ”vanlig” hypotyreos.

Svenska patientföreningar för personer som fått diagnosen finns, däribland ”Hypo2”, som enligt hemsidan verkar för att sprida kunskap om sjukdomen som de anser är underdiagnosticerad.

Överläkare: ”Finns inte”

Men diagnosen förkastas av landets experter. Mats Palmér, överläkare och endokrinolog vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, är säker på sin sak.

– Det har inte kunnat visats att den finns. Enligt min mening finns den inte och jag tror de flesta som är insatta på området håller med mig, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Det finns säkert en mängd förklaringar till symptomen, allt från somatiska till sociala och psykiska. Många gånger klarar inte sjukvården av att ställa en diagnos. Det finns många människor som går runt och inte mår bra, och då söker man halmstrån. Det har genom åren funnits en del sådana här halmstrån som amalgamförgiftning. Just nu är det hypotyreos 2.

”Stora risker”

Enligt Mats Palmér finns stora risker med att hormonbehandla patienter som fått diagnosen.

– Får man sköldkörtelhormon fastän man inte behöver, riskerar man symptom som på giftstruma – psykiska besvär som nervositet och oro, viktnedgång, svettningar, darrningar. Och det är farligt, det kan leda till hjärtflimmer som i sin tur kan ge blodpropp.

Han uppger också att företag utnyttjar situationen.

– Det finns företag som Scanlab som profiterar på folk som mår dåligt, och tar 3 000 kronor för att ställa diagnosen. Jag blir upprörd. Det här är människor som inte förtjänar att bli lurade, säger Mats Palmér.

Läkare: ”Sjukdomen finns”

Helena Rooth Svensson, distriktsläkare i Ängelholm, är av motsatt uppfattning. Hon har skrivit boken "Det trötta folket", där hon skriver om flera fall med patienter hon själv ska ha behandlat med gott resultat.

– Jag förstår att många är kritiskta. Jag trodde inte själv på diagnosen, fram till dess att jag läste in mig på ämnet.

Enligt Rooth Svensson visar många klassiska symptom på hypotyreos, trots att de har normala blodvärden.

– Det kan då handla om att det inte går att mäta hormonnivåerna i målorganen, cellerna. Jag har tittat på hur hormonerna verkar på cellnivå och har flera fall där behandling satts in och där patienterna efter en tid mått jättebra.

”Bör behandlas”

Finns symptomen och andra sjukdomar uteslutits, bör läkare behandla patienter som för klassisk hypotyreos, anser hon.

– Ja då tycker jag att man kan prova att sätta in behandling, och smyga in med låga doser och sedan avläsa efter två månader. Jag har flera patienter som förbättrats dramatiskt.

Enligt Helena Rooth Svensson är symptomen trötthet, kraftlöshet, svullnad i kroppen, sprött och torrt hår.

– Det är främst kvinnor som drabbas. Det har att göra med att kroppen bara uppbådar maximal energiproduktion så länge den är reproduktiv, och sedan går den ner. Men nu för tiden kräver samhället att man ska prestera på topp minst fram till 65 års ålder, säger hon.