Medicin mot antibiotikaresistens
Publicerad 2011-12-09
Danska forskare har tagit fram en medicin mot antibiotikaresistenta bakterier. Patent finns och forskarna hoppas ha det på apotekshyllorna inom två år. Preparatet kommer ur schizofrenimedicin, som man rensat på det innehåll som påverkar hjärnan.
– Det har varit känt länge att schizofrenimedicin också har en antibakteriell effekt, säger en av de danska forskarna, Oliver Hendricks, till TT.
– Vi har helt enkelt tagit ett sådant preparat och rensat det från det innehåll som påverkar hjärnan. Resultatet är ett preparat som kan göra resistenta bakterier känsliga för antibiotika igen.
Medicinen, som forskarna döpt till JEK47, fungerar genom att påverka de resistenta bakteriernas yttre cellmembran och förhindra de så kallade effluxpumparna att fungera. Normalt pumpar de ut den antibiotika som ges så att den aldrig får chansen att verka.
Preparatet godkänt
– Medicinen har visat sig fungera mot resistent tuberkulos vid försök på människor i Argentina. Den fungerar också mot multiresistenta stafylokocker och resistent salmonella.
Enligt Hendricks är preparatet nu godkänt för kombinationsbehandling mot resistenta bakterier i Europa.
Psykofarmaka har ofta allvarliga biverkningar. Men de försvann till stor del när den del av preparatet som påverkar hjärnan togs bort.
– Så stor del som 80–85 procent av biverkningarna försvann, säger Oliver Hendricks.
Inte alla bakterier
Professor Otto Cars i Uppsala, svensk auktoritet på antibiotikaresistens, kallar nyheterna från Danmark positiv information. Men han konstaterar samtidigt att de resistenta bakterier som man nu för tiden har mest problem med inte går att komma åt genom den danska medicinen.
– Att vi skulle ha ett färdigt läkemedel om två år tror jag dessutom är en mycket optimistisk prognos, säger han.
– De bakterier som är mest alarmerande nu är de som har en typ av enzymer som kallas ESDL. På dem kommer en sådan här medicin inte att fungera, säger Otto Cars.
– De sprids väldigt snabbt över världen. Och där behövs nya antibiotika.
Cars konstaterar att det danska preparatet inte löser alla problem. Men om det blir en färdig medicin, kan den starkt bidra till att vi kan ha kvar antibiotika som vi känner det i dag under en längre tid.
TT