Medicin för dyr – färre överlever

Publicerad 2011-12-01

Ett genombrott har skett i behandlingen av elakartad hudcancer, malignt melanom.

Men trots att ett av de nya läkemedlen är godkänt har svenska patienter inte tillgång till behandlingen. Anledningen är att medicinen är för dyr.

Flera nya läkemedel bidrar till förlängd överlevnad hos patienter med elakartad hudcancer, vilket är ett genombrott, berättade Johan Hansson, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, under den pågående läkarstämman.

– För första gången kan vi förlänga överlevnaden för patienter med spridd sjukdom. Det har man inte kunnat visa förut, säger han till TT.

Ett av läkemedlen, Yervoy, är en antikropp som ges till patienter med spridd cancer. Enligt de studier som är gjorda nästan fördubblar den antalet patienter som lever efter tre år, från 12 procent till 21 procent.

– Det kanske inte låter så mycket, men för dessa patienter är det väldigt betydelsefullt.

Dör i väntan

Trots att läkemedlet är godkänt har svenska patienter inte tillgång till det. Orsaken är att behandlingen är extremt dyr. Att behandla en patient kostar i genomsnitt 800 000 kronor.

Just nu analyserar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) om preparatet ska ingå i förmånssystemet eller inte och till dess får patienterna snällt vänta.

– Det är frustrerande att människor hinner dö under tiden, säger Johan Hansson.

Kan bli kronisk

Ett annat preparat som undersöks just nu är en hämmare av en förändring i en gen, BRAF, som många hudcancerpatienter har.

– De flesta patienter har det. Även detta preparat har visat sig förlänga överlevnaden. I framtiden finns det mycket som talar för att malignt melanom kommer att betraktas som en kronisk sjukdom som måste behandlas kontinuerligt, kanske med en kombination av dessa två preparat. Vi kommer också kunna välja ut patienter och individualisera behandlingen i mycket större utsträckning än vad vi kan i dag, säger Johan Hansson.

TT