Ny trend: Få virus på posten

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2011-11-28

Föräldrar som vill smitta sina barn med vattkoppsvirus för att få det "överstökat" kan beställa viruset på nätet. Men nu varnar amerikanska läkare för risken att få andra virus som hepatit och influensa på köpet.

– Man tar sig för pannan. Det låter som rena snurren, säger Rutger Bennet, infektionsbarnläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

I USA måste alla barn vaccineras mot vattkoppor innan de börjar dagis och skola. I en del stater godtar man också bevis på att barnen haft kopporna. Föräldrar som är misstänksamma mot vaccinet försöker därför smitta barnen på ”naturlig” väg genom vattkoppspartyn. De liknar vanliga barnkalas, enda skillnaden är att några av barnen är prickiga av vattkoppor. Föräldrarna ser till att saftglas och glassar byts runt i hopp om att de som är friska också ska smittas.

Virus på posten

Nu har vattkoppskalasen tagit en mer modern form som kräver mindre logistik och planering. Det räcker nämligen med att bli medlem i en Facebookgrupp. För 50 dollar skickas en klubba med vattkoppsvirus hem med posten. Amerikanska läkare varnar nu för risken att få virus som hepatit och influensa ”på köpet”.  Enligt nyhetsbyrån AP är dessutom viruspostandet ett brott som kan ge upp till 20 års fängelse. Efter kritiken har den Facebookgrupp som omnämnts i media, How to Find a Pox Party in Your Area, stängts ner. Men många tror att verksamheten kvarstår i och med att de som vill smitta sina barn med vattkoppor redan fått kontakt med varandra.

”Låter snurrigt”

Rutger Bennet, infektionsbarnläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, reagerar på vattkoppsklubborna.

– Man tar sig för pannan. Det låter som rena snurren. Jag vet inte ens om det fungerar, normalt sett andas man ju in viruset.  

Vattkoppor är oftast en godartad sjukdom, men några på tusen hamnar på sjukhus. Av dessa blir vissa allvarligt sjuka. I snitt dör ett barn om året i Sverige av komplikationer från vattkoppor. De som dör har ofta en allvarlig grundsjukdom, som cancer.

– Jag tycker att vi ska vaccinera mot vattkoppor. Det gör man i många andra länder. Ingen ska behöva hamna på sjukhus om man inte måste. Det är en onödig belastning för både barnen och sjukhusen, säger Rutger Bennet till Aftonbladet.

Vill få det överstökat

Bland svenska föräldrar är det inte heller ovanligt att man medvetet försöker smitta sina barn med vattkoppor. Många vill få det överstökat medan barnen fortfarande är små och frågan diskuteras i många forum. ”Jag lyckades få alla mina tre smittade i januari, de hade det samtidigt. Lycka till med smittandet!”, skriver en mamma på Familjeliv. En annan skriver: ”Vi smittade medvetet ner våran lille. Jag är glad att vi smittade ner honom. Nu har alla våra barn haft kopporna och vi slipper oroa oss.”

Rutger Bennet kan förstå att resonemanget, men säger samtidigt att han inte skulle låta sina egna barn gå hem till någon med vattkoppor.

– Väljer man den metoden skulle jag råda till att man väntar tills att barnet i alla fall är två år. Spädbarn ska man absolut försöka skydda om man kan.

”Läget blev snabbt akut”

Lovisa Sandström, personlig tränare och träningsexpert på Allt för föräldrar, är skeptisk till att medvetet uppsöka viruset. Bägge hennes söner, 1 och 2 år, fick nyligen vattkoppor. De reagerade helt olika på sjukdomen. Medan Sixten som är äldst fick lindriga besvär, hamnade Baxter på sjukhus där han fick dropp.

– Han fick svår diarré, infekterade koppor och hade nästan 40 graders feber. Läget blev snabbt ganska akut och när han började kaskadkräkas åkte vi in med honom. Nu äter han penicillin och mår mycket bättre.  

Hon berättar att det var många som hörde av sig och ville träffas när de fick veta att Baxter och Sixten fått vattkoppor.

– Jag hoppades själv att Sixten skulle hinna få det när jag var föräldraledig med Baxter. Nu har jag dåligt samvete för det – infektionsrisken är så pass hög. Det hade känts hemskt om jag skulle ha smittat honom avsiktligt.

Linnea Bolter