Lia drabbades av sömnsjuka  – körde i diket

Publicerad 2011-11-20

4 av 5 som får ofrivilliga andningsuppehåll vet inte om det

Lia Eriksson Hedberg, 69, somnade framför ratten och körde av motorvägen av trötthet. Hon hade 33 andningsuppehåll (apnéer) per timme i sömnen och led av sömnapnésyndromet. I dag har antalet minskat till fem i timmen med hjälp av en CPAP – en andningsmask.

Lia Eriksson Hedberg, 69, var onormalt trött och nickade ofta till – det höll på att kosta henne livet:

– Jag somnade bakom ratten och körde av motorvägen.

Hon är en av 400 000 svenskar som lider av sömnapnésyndrom.

Och fyra av fem vet inte ens om det.

Richard Harlid.

För fem år sedan var Lia Eriksson Hedberg från Stockholm på väg till Värmland. Plötsligt hade hon kört av vägen:

– Min enda förklaring var att jag hade somnat. Jag nickade ofta till när jag satte mig ner.

Blodtrycket var för högt trots mediciner. I själva verket led hon av sömnapnéer – ofrivilliga andningsuppehåll i sömnen – som ledde till ständiga uppvaknanden.

– Jag vaknade ofta med ett ryck, men hade ingen aning om varför, säger Lia Eriksson Hedberg.

33 gånger i timmen

Hon föreslog diagnosen för sin läkare och remitterades till sömnutredning. Den visade att hon hade 33 andningsuppehåll per timme – ett varannan minut.

Lia Eriksson Hedberg fick en CPAP – en andningsmask som förhindrar apnéerna. Blodtrycket sjönk, sömnen blev bättre och Lia piggare:

– I dag kanske jag har fem apnéer i timmen, säger hon.

Mellan 10 och 20 procent av vuxna har fler än fem andningsuppehåll per timme i sömnen. En apné varar i minst tio sekunder. Själva sjukdomen – sömnapnésyndromet – drabbar 4–5 procent.

Onormal trötthet

– Uppskattningsvis cirka 400 000 personer har sjukdomen, men bara en av fem får diagnos, säger Richard Harlid, sömnspecialist och överläkare på Aleris fysiologlab i Stockholm.

Symptomen är onormal trötthet, irritabilitet, koncentrationssvårigheter och minnesproblem.

– Om man är onormalt sömnig på dagarna och snarkar på nätterna kan man vara drabbad. Om man har fler än fem andningsuppehåll varje timme och oftast är onormalt trött på dagarna, då talar man om sömnapnésyndrom, säger han.

Risk för hjärtinfarkt

Riskerna är stora. Kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke och även typ 2-diabetes kan bli följderna. Hjärtinfarktrisken ökar med 3–4 gånger.

Övervikt är en riskfaktor. Viktminskning samt att minska på alkohol och tobak kan förebygga apnéerna. Och det finns två effektiva hjälpmedel – bettskena och andningsmask, CPAP:

– Den är mest effektiv, den klarar allt, säger Richard Harlid.

Och kan förändra hela humöret.

– Det kan vara en oerhört dramatisk effekt. Patienter kommer till mig arga, ilskna – och kommer tillbaka som trevliga, sympatiska människor.