Munspray med cannabis på väg att tillåtas

Publicerad 2011-08-18

Nya riktlinjer från Läkemedelsverket

Ett medicinskt preparat som innehåller cannabis är på väg att godkännas i Sverige.

Det riktar sig till patienter med multipel skleros, MS.

– Men man får ingen haschkick av det, försäkrar Hans Sjögren, överläkare.

Preparatet är på väg att bli godkänt av Läkemedelsverket för att bota kramper och smärta hos MS-patienter.

– Det påverkar cannabisreceptorer i hjärnan och har viss påvisad effekt på spasmer och viss typ av smärta, förklarar Hans Sjögren, som också är klinisk utredare på Läkemedelsverket.

– Men det är ingen underdrog. Det har en begränsad effekt, och vissa patienter slutar spontant för att de får biverkningar i form av yrsel och illamående, fortsätter han.

Sprayas under tungan

Det handlar om en smal grupp av patienter – kanske ett 50-tal i Sverige som kan få lindring av det nya preparatet. Många av dem använder det redan – men då har det skrivits ut på licens. Det innebär att förskrivande läkare måste ansöka hos Läkemedelsverket för varje patient. Apoteken måste sedan specialimportera det.

Preparatet, som bara innehåller mycket små doser av drogen, sprayas under tungan. Och Läkemedelsverket har försökt säkerställa att preparatet inte kan användas på något annat sätt än det rekommenderade.

– Vi har tittat på olika obskyra sidor på nätet och inte hittat några tecken på att det här går att missbruka på något sätt. Men det finns en stor innovativ förmåga i de här grupperna, säger han.

"Billigare att köpa hasch på gatan"

Preparatet kommer dock att bli dyrt för patienterna.

– Jag skulle tro att det är billigare och enklare att köpa hasch på gatan än att försöka få det här utskrivet och betala för, säger han.

I flera andra länder, bland annat England har preparatet redan godkänts – på samma vetenskapliga underlag som Läkemedelsverkets bedömning baserar sig på. Nu återstår endast en formalitet innan det också är godkänt i Sverige.

– Vi har bett tillverkaren att presentera en plan för hur man ska följa förskrivningen så att det inte sker missbruk och skrivs ut för andra diagnoser, förklarar han.

När det är klart kan läkemedlet vara ute på marknaden inom några månader.

"Alltid risk för missbruk"

Helt riskfritt är det dock inte att införa ett cannabispreparat i Sverige.

– Det finns alltid en risk för missbruk. Men vi har redan narkotikaklassade läkemedel i Sverige och jag kan inte se att risken är större med det här. Visst kan det bli ett skifte i synen på cannabis, men jag tror inte risken är så stor säger han.

– Men om vi upptäcker konstigheter kommer vi att vidta åtgärder, tillägger han.