Hypnos istället för narkos mot smärta

Publicerad 2011-06-13

Yvonne: Jag tål inte lokalbedövning och ville pröva hypnos

carolina byrmo Yvonne Wadhed, 51, till höger, blev opererad under hypnos. Bilden är från 2009 när pacemakern sattes in. Camilla Janson-Rönning, till vänster, är hypnositören. "Jag var faktiskt aldrig rädd", säger Yvonne.

Hypnos kan ersätta narkos som smärtlindring. Patienterna kvicknar dessutom till snabbare efter operationen, visar ny forskning.

– Jag kände att de opererade, men inte att det gjorde ont, säger Yvonne Wadhed, 53, som testade hypnos när hon bytte pacemaker.

Hypnos kan verka som hokuspokus men vetenskapliga studier visar att det faktiskt kan användas som smärtlindring istället för lokalbedövning och narkos.

Yvonne Wadhed tvekade inte att skippa bedövning och pröva hypnos när hon skulle byta pacemaker på hjärtkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

"Tål inte bedövning"

– Jag tål inte lokalbedövning utan reagerar jättestarkt. Jag spyr och det kostar massor av vårdtid och egen tid när jag måste ligga kvar i flera dagar. Nu var jag på väg därifrån så fort de hade kopplat ur droppet.

Två nya studier visar att patienter som bytt narkos mot hypnos låg längre på operationsbordet men återhämtade sig betydligt snabbare. I det ena studien ingick 78 kvinnor med bröstcancer varav 18 fick hypnos och lokalbedövning. I den andra fick hälften av de 55 personerna hypnos och lokalbedövning istället för att sövas när de opererade bort sköldkörteln.

Hypnos förkortar vårdtiden

– Förutom att minska behovet av bedövningsmedel samt förkorta sjukhusvistelsen, så är det fördelaktigt att slippa narkos för bröstcanceroperationer eftersom vi vet att lokalbedövning blockerar kroppens stressreaktion efter ett kirurgiskt ingrepp och därigenom minskar risken att metastaser sprids efter operationen, säger professor Fabienne Roelants vid Cliniques Universitaries St Luc i Belgium, som gjort studien som presenteras vid "The European Anaesthesiology Congress" i Amsterdam till SVT.

"Jag var inte groggy"

Yvonne Wadhed, som arbetar med självläkning, bad hypnotisören Camilla Janson-Rönning om hjälp och berättar att de övade inför ingreppet. Efter operationen kvicknade Yvonne till snabbt.

– Jag var inte groggy på något sätt. Läkningen gick också snabbare än vid tidigare operationer. Jag var bara hemma från jobbet en dag. Jag hade inte ont och det blev inte samma svullnad.

Gåta bakom hypnos

En del forskare anser att hypnos stoppar information från att nå smärtcentrat i hjärnan. Andra tror att hypnosen har effekt genom att den stimulerar kroppens egen förmåga att lindra smärta, uppger SVT Vetenskap.

– På vårt sjukhus genomförs nu en tredjedel av alla operationer där sköldkörteln avlägsnas, och en fjärdedel av alla bröstcanceroperationer, med hjälp av hypnos och lokalbedövning, säger professor Roelants till SVT Vetenskap.

"Det är spännande"

Torsten Mossberg, medicinalråd på Socialstyrelsen och narkosläkare, känner till att metoden har använts inom kirurgin men säger att det inte är vanligt i Sverige.

– Det är spännande om man kan använda hypnos och undvika gifter, narkosmedel och bedövning, som påverkar immunförsvaret.