Väntetid ökar risken för återfall i bröstcancer

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-11

Kvinnor som opererats för bröstcancer bör strålas snarast möjligt.

Mer än sex veckors väntetid ökar risken för återfall enligt en ny amerikansk studie.

– Tyvärr får en del vänta lite väl länge, säger överläkare Elisabet Lidbrink på Karolinska sjukhusets bröstcancermottaning i Stockholm.

Av de 7 000 kvinnor som opereras för bröstcancer varje år i Sverige skickas cirka 60 procent vidare för strålbehandling. Är tumören aggressiv eller har upptäckts i ett sent skede behandlas kvinnan först med cellgifter.

– Det gör att vi kan planera strålbehandlingen i god tid så den gruppen behöver aldrig vänta, säger Elisabet Lidbrink som tycker ruljansen fungerar bra över lag.

Snabba förändringar

Tack vare drop in-tider och personalscheman som lappar över varandra har kapaciteten ökat och det senaste året har de knappt haft några väntetider alls för de som ska strålas. Men det kan ändras snabbt.

– Det räcker med att en apparat går sönder eller vi får en ansamling av remisser så ökar väntetiden snabbt som det gjort nu sista tiden. Då kan en del som kommer direkt från operation få vänta upp till åtta veckor. I enstaka fall mer, säger hon men tillägger att det ofta handlar om kvinnor med en god prognos från början.

Ökande risk

I Stockholm har man nu satt en absolut gräns vid att det aldrig får gå över 12 veckor. Det är dubbelt så lång tid som rekommenderas.

Enligt de amerikanska forskarna på Dana-Farber Cancer Institute i Boston är risken för återfall 20 procent högre hos de som får strålbehandling efter sex veckor eller senare. Och risken ökar kontinuerligt från dag till dag. Detta trots att de 18 000 kvinnorna som ingick i deras studie hade bröstcancer i stadium 0-2 och därför hade en god prognos.

– Självklart ska vi försöka förbättra läget, säger Elisabet Lidbrink och tillägger att ingen tjänar på långa väntetider.