Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Semestern som dödar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-22

Charterresorna ökar – liksom cancerfallen

Härligt men farligt Svenskarna åker utomlands under vinterhalvåret och utsätter huden för strålning som är 100 gånger starkare än hemma. Samtidigt ökar cancerfallen.

Nästan 400 000 svenskar åker till Thailand i år.

Där är UV-strålningen 100 gånger starkare än hemma – i december.

Solresorna misstänks vara orsaken till att hudcancer ökar kraftigt.

På bara två decennier har charterresandet fördubblats i Sverige – från en till två miljoner resor per år, varav hälften på vintern.

Kanarieöarna toppar listan med 700 000 svenska charterresenärer varje år. På 2000-talet har dock Thailand seglat upp som det näst populäraste resmålet, sedan den första charterresan dit startades 1993 av Fritidsresor.

Men solresorna kan vara livsfarliga.

Solbestrålningen – UV-strålningen – är extremt mycket starkare på Kanarieöarna och i Thailand än i Sverige under vinterhalvåret.

Stark strålning

I december är UV-index 100 gånger högre i Thailand än här. Det visar siffror som nyligen tagits fram av metrologen Anders Nylund för läkemedelsbolaget Meda, som Aftonbladet tagit del av.

Den extremt starka UV-strålningen i Thailand i kombination med vår vinterbleka, solkänsliga och nordiska hudtyp ökar risken för den livshotande hudcancern malignt melanom och även annan hudcancer.

– Solandet är en väldigt stor riskfaktor för malignt melanom. Man räknar med att solbestrålning har betydelse till 90 procent för att utveckla hudcancer. Det absolut viktigaste är att undvika brännskador i solen, säger Johan Hansson, överläkare på Radiumhemmet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Svenskarna ovana

Att plötsligt byta miljö och utsätta sig för stark UV-strålning på kort tid ökar ytterligare risken.

– Folk åker mitt i vinterhalvåret till Asien. Då kommer man oförberedd in i en väldigt kraftig UV-strålning och det vet vi har betydelse för utvecklingen av hudcancer. Huden tål solen bättre om den får chansen att anpassa sig, säger Ulrik Ringborg, hudcancerexpert och professor i onkologi vid Karolinska Institutet i Solna.

Det tar vanligen tio till 20 år för malignt melanom att utvecklas från det att man fått solskador. Den hudcancer vi ser nu är konsekvensen av vårt solbeteende på 90-talet och tidigare.

Malignt melanom är i dag den cancer som ökar mest i Sverige.

– Ökningen är dramatisk, säger Johan Hansson.

Sedan 2000 har andelen drabbade ökat från 18 till 25 per 100 000 invånare.

Under samma period har antalet drabbade ökat med 43 procent. Från 1 629 fall 2000 till 2 332 fall 2007.

Är det ökade solresandet orsaken till att hudcancer ökar i Sverige?

– Vi tror att solresorna spelar en stor roll. Det finns en parallell mellan det ökade antalet solresor och ökningen av hudcancer, säger Ulrik Ringborg.

Johan Hansson är inne på samma spår.

– Min uppfattning är att det beror på att svenskarnas beteende i solen har ändrat sig. Man utsätter sig för mer sol. Man börjar tidigt i livet med att sola och man bränner sig. Det är den totala mängden sol man får både i Sverige och utomlands som har betydelse för att man ska utveckla hudcancer. Reser man till varma länder utomlands så späder man på risken ytterligare, säger han.

Stanna inomhus

Han rekommenderar därför solresenärerna att hålla sig inomhus klockan 10 till 14, då UV-strålningen är som starkast eller att vistas utomhus i skuggan och skydda sig med kläder samt solhatt eller skärmskydd. Att bränna sig som barn och ung är extra riskfyllt.

– Allra viktigast är det att skydda barnen, säger Johan Hansson.

Mary Mårtensson är medicin- och hälsareporter. Vill du komma i kontakt med henne? Mejla!