Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

”Allt bara snurrade – som i en karusell”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-15

Sjukdomen fick Peter att tappa greppet om tid och rum

Drygt en månad efter det första anfallet mår Peter bra igen, och kan leka som vanligt med dottern Vilma, 2.

Peter reste sig ur sängen.

Plötsligt snurrade det till i huvudet. Det var över på några sekunder och först trodde han att det var ett vanligt blodtrycksfall.

Men det kom tillbaka – och blev mycket värre.

–?Jag brukar inte oroa mig i onödan, men jag blev skiträdd, säger Peter.

Han hade fått kristallsjukan.

Han kallar det för ”en riktig tjongare” – det bara smällde till.

Redan när Peter Rosenkrantz, 47, hade vaknat på morgonen hade han känt sig yr och lite illamående, men det här var något helt annat. Nu stod han i trapphuset utanför lägenheten hemma i Stockholm och allt snurrade framför honom.

Han var tvungen att ställa sig med ryggen mot väggen för att inte ramla omkull.

– Jag trodde jag skulle svimma. Det kändes ungefär som att jag precis hade hoppat av en karusell som snurrade i full fart. Och jag började må riktigt illa. Det kom från ingenstans.

Fel på huvudet

Tankarna virvlade. Hans första reaktion var att han hade fått något fel i huvudet. Senare skulle han få veta att han hade drabbats av godartad läges­yrsel – kristallsjukan. Sjukdomen i sig är inte farlig, men det är vanligt att den som drabbas får panik och upplever att han eller hon drabbats av något livshotande.

–?Jag blev skiträdd. Jag hade ju ingen aning om vad som hände.

Orsaken till sjukdomen är okänd, men av någon anledning får hjärnans centrum för balanskontroll fel eller motstridiga signaler. Kroppen kan vara helt stilla samtidigt som hjärnan tolkar att den är i rörelse. Ungefär som vid kraftig åksjuka.

Peter lyfter upp dottern Vilma, 2. Han berättar att anfallet i trapphuset bara var en försmak. De följande dagarna blev han allt sämre. Yrseln och illamåendet kom och gick. På vårdcentralen kunde de inte hitta något fel och skickade hem honom.

Men nästa dag blev det ohållbart. Han började kräkas och kunde bara ligga ner – så fort han ställde sig upp ramlade han. Han tappade greppet om tid och rum.

”Kunde inte behålla vätska”

–?Jag blev riktigt orolig. Jag mådde så otroligt dåligt och jag var helt utmattad eftersom jag inte kunde behålla någon vätska eller näring.

Samma kväll, fyra dagar efter de första symtomen, åkte han till akuten. Läkarna tog hans symtom på största allvar. Han blev inlagd och fick dropp. De kollade hans EKG och blodtryck. Och efter en stund fick gåtan sin lösning.

–?En läkare sa att jag hade kristallsjukan. Jag hade aldrig hört talas om det, men hon förklarade att det handlade om balansen.

Som första åtgärd fick Peter äta vanliga åksjuketabletter.

Sedan blev han utsatt för balanstest som gick ut på att framkalla yrsel. Sakta men säkert började Peter må bättre. Illamåendet släppte successivt och han kunde börja gå igen.

–?Illamåendet var det värsta. När det försvann kunde jag hantera yrseln, säger Peter.

Övningarna gick ut på att lära huvudet att förstå att balanssinnet var satt ur spel. Nu, fyra veckor efter det första anfallet, mår Peter prima igen. Om han rör snabbt på huvudet kan han känna lite yrsel, men det går över snabbt. Han går fortfarande till vårdcentralen för kontroll, men mest som en säkerhetsåtgärd.

–?Jag har hört att en del har det hela livet och går om kring och svajar. Det måste vara fruktansvärt, säger Peter.

–?Jag är väldigt lättad att jag blev frisk. Det var otroligt läbbigt ett tag.

Lösa kristaller i innerörat ger fel på balansen

Kristallsjuka (godartad läges­yrsel) är yrselattacker som beror på lösa kristaller i balansorganets båggångar i innerörat. Gångarna har som uppgift att registrera huvudets rörelser framåt, bakåt och i sidled. Båggångarna innehåller en vätska vars tryck mäts av en receptor som skickar balanssignaler till hjärnan.

Den som drabbas av lägesyrsel har lösa kristaller i en båggång eller så har kristaller fastnat på receptorn. Alltså får hjärnan ”fel” balansinformation.

Källa: Netdoktor/Christian Geisler

Johan Gunnarsson