Olivolja - istället för värktablett

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-01

Forskare hittade samma ämnen i oljan som i kända värktabletter

Amerikanska forskare har upptäckt att olivolja har samma antiinflammatoriska effekt vanliga värktabletter.

Det skriver Svenska Dagbladet idag.

En forskare kom ämnena på spåren när han smakade olivolja och kände igen en stickande känsla i halsen han fick av vissa värktabletter.

Omkring 5 deciliter olivolja innehåller lika mycket av det verksamma, antiinflammatoriska ämnet som en tablett Ipren avsedd för en vuxen person.

Ämnet, ibuprofen, förekommer förutom i Ipren också i Voltaren, Brufen och Indomee, skriver SvD.

Upptakten till upptäckten var en olivoljeprovning i Italien. Några forskare fick smaka på nypressad, jungfuolja," extra virgin".

Stickande känsla

En av forskarna, Gary Beauchamp från Monell Chemical Senses Center i Philadelphia, fick en stickande känsla i halsen av oljan.

Han råkade bland annat ha forskat i hur ibuprofen smakar och kände igen den stickande känslan.

När forskarna i Philadelphia började undersöka vilket ämne i olivoljan som gav den lätta halsirritationen.

De hittade ämnet och gav det namnet oleocanthal. De kunde framställa det på syntetisk väg och jämförde det med motsvarande ämne i ibuprofen.

De kunde konstatera att det fungerade på samma sätt.

50 gram olivolja, ungefär en halv deciliter, innehåller cirka 9 milligram oleocanthal. Det motsvarar cirka 10 procent av den rekommenderade dosen av ibuprofen till vuxna för att minska smärta.

Låg dos

Den som regelbundet äter olivolja får alltså hela tiden i sig en låg dos av en substans som man vet har en antiinflammatorisk effekt.

Forskarna i Philadelphia publicerar sin rapport i tidningen Nature. Där påminner de också om de många undersökningarna som forskat i exakt vad som är bra i den bevisat särskilt hälsosamma Medelhavskosten.

Olivolja har länge varit en stark kandidat.

Men det återstår ännu att flera forskares resultat bekräftar sambanden och bevisar att ämnet oleocanthal fungerar på människor, skriver SvD.

Simone Söderhjelm