Brist på blod efter tuff influensaperiod
Uppdaterad 2018-03-28 | Publicerad 2018-03-19
Influensasäsongen har varit tuff 2018 och det är något som märks i våra blodlager.
I många landsting är blodlagret oroväckande lågt och påfyllnad behövs inför påsken skriver Geblod på sin hemsida.
Att influensa drabbat Sverige hårt märks inte bara på skolor och arbetsplatser. Det märks också av på blodlager runt om i Sverige där flera landsting nu har oroväckande låga nivåer.
Måste varit feberfri i två veckor
För att kunna donera blod behöver man vara frisk, och ha varit feberfri i minst två veckor efter en sjukdom. När influensan slår så hårt som den gjort i år drabbar det landstingens blodlager eftersom många givare blir borta i flera veckor och blod är en färskvara som bara håller i sex veckor.
– Det är uppenbart att sjukvården behöver fler blodgivare, speciellt i storstäderna, för att det alltid ska finnas friska och krya personer som kan ge blod. Blod behövs till patienter varje dag och behovet kan även öka snabbt och utan förvarning, till exempel vid en större olycka, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholms län och talesperson för GeBlod Kommunikation på deras hemsida.
Lägsta antalet på flera år
I Stockholm hade man i februari det lägsta antalet blodgivare på flera år. Något som Karolina Blom Wiberg hoppas ska ändras innan påsk, skriver GeBlod.