”Det hade kunnat vara mina barn”
Uppdaterad 2016-04-28 | Publicerad 2016-04-27
Det är Gula båtarnas facit i Medelhavet.
För i dag exakt ett halvår sedan, den 28 oktober 2015, genomförde Gula båtarna den första räddningsaktionen i vattnet utanför Samos.
Det blev en dramatisk räddning. 46 människor hjälptes ur havet och från de spetsiga klipporna.
Nu berättar de inblandade om dramat på Medelhavet och om tiden på Gula båtarna.
I dag har det gått exakt sex månader sedan Gula båtarna gjorde sin allra första räddningsinsats på Medelhavet.
Sedan dess har 1 891 personer räddats till livet.
– Tack vare ett fantastiskt samarbete lyckades vi få upp 46 personer ur vattnet redan under vårt första uppdrag, säger Fredrik Forsman, befälhavare på en av båtarna.
Gula båtarna hade bara varit på plats i Grekland några dagar när kustbevakningen skickade ut dem på ett så kallat ”sökjobb”.
Någonstans hade en gummibåt rivits sönder och någonstans fanns ett okänt antal nödställda. Fredrik Forsman minns att det var hög sjö morgonen den 28 oktober, när båtarna lämnade Samos.
– Det blåste kraftigt och även om vi var väl förberedda, förstod vi inte då vad som väntade oss. Det går inte att föreställa sig.
Mitt ute på havet, utanför den sydöstra spetsen av Samos, klamrade sig ett tiotal personer krampaktigt fast vid en liten klippa och i närheten kämpade en pappa och hans sexårige son mot vågorna.
– De hade legat i vattnet flera timmar och var väldigt illa ute. De hade inte klarat sig om vi inte lyckats ta oss dit så snabbt som vi gjorde.
Stelfrusna, blåa och skadade. Men vid liv. Tack vare Gula båtarna.
”Ett hav av människor”
Fredrik minns att han under bråkdelen av en sekund hann känna ett slags lyckorus genom kroppen, över att ha räddat pojken och pappan.
Sen vände han på huvudet:
– Då såg jag plötsligt ett hav av människor, flytvästar, kläder och badringar flyta omkring. Jag insåg direkt att vi måste grovprioritera och rädda barnen och de utan flytvästar först.
Genom att behålla lugnet och tack vare ett mycket gott samarbete mellan båtarna lyckades livräddarna få upp alla ur vattnet.
– Där och då handlade det bara om en enda sak: Att rädda liv. Det går bara om man klarar av att behålla sin förmåga att fungera under stress. Känslorna får man hantera vid ett senare tillfälle.
Fick perspektiv
Fredrik berättar att många barn andades dåligt men att alla utom två överlevde.
– Där och då blev det så påtagligt för mig att det hade kunnat vara mina barn, och att människorna i vattnet verkligen inte haft något annat val än att utsätta sig för risken som det innebär att fly över Medelhavet i en gummibåt, säger Fredrik och fortsätter:
– Det är en sak att se andra människors nöd på distans men att stå på en på en båt och hålla i ett litet barn och inse att det inte finns något liv kvar i den här lilla kroppen, är en helt annan sak. Då får man perspektiv på tillvaron.
”Så bra som vi kunde vara”
När Gula båtarna ett par timmar senare anlände till Samos hade de med sig 46 skadade. Människor som inte hade varit vid liv, om de svenska livräddarna inte varit på plats så snabbt och handlat så rådigt.
– Jag bröt ihop när jag förstod vad vi hade gjort, att vi faktiskt lyckats rädda så många människor. Det är obeskrivligt, säger Fredrik, som inte skulle tveka en sekund om han blev ombedd att göra en liknande insats igen.
– Vi var i en helt främmande miljö, i ett land där saker och ting fungerar på ett helt annat sätt än i Sverige, allting ställdes på sin spets hela tiden. Vi var så bra som vi bara kunde, och vi gjorde verkligen vårt yttersta. Jag är oerhört stolt och tacksam över det vi lyckades åstadkomma.
Vad är ditt starkaste minne från den första räddningsinsatsen?
– Ett minne jag har är hur en fyraårig flicka som nästan fick sitt ansikte krossat mot en klippa, några dagar senare springer runt på kajen i Samos och leker, som vilket barn som helst. Att få se hennes så full av liv, är ett minne jag alltid kommer att bära med mig.
Så kan du stödja Gula båtarna
Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.
SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.
Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378
Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.