Barn behöver böcker!
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-02
Så får du barnen att läsa mer
Barn klarar inte skolans krav om de inte läser böcker på fritiden. Barn som läser får bättre betyg, inte bara i svenska, utan i alla ämnen.
Läsningen är nödvändig för att barnets språk och tänkande ska utvecklas.
– Alla barn behöver läsa böcker, frivilligt och för nöjes skull, för att klara av skolan, och för att kunna fungera i samhället.
Det säger Bo Sundblad, läsforskare och pedagog vid lärarhögskolan i Stockholm.
En undersökning bland elever i 8:e klass visade att av de som fått godkända betyg i alla ämnen brukade alla läsa böcker. Bland de elever som inte fått betyg i tre eller fler ämnen fanns ingen som läste böcker frivilligt.
Skriftspråket behövs
– Det går inte att överdriva hur viktig läsningen är för att ungdomar ska klara skolan, och de krav som samhället ställer, säger Bo Sundblad.
För att barnens språk ska utvecklas fullt ut behövs skriftspråket, och för att förstå skriftspråket behöver man läsa.
Genom att läsa utvecklar barn också sin fantasi, sin förmåga att reflektera och sin förmåga till abstrakt tänkande. Och det går inte att ersätta med andra aktiviteter, säger Bo Sundblad, utvecklingen av tänkandet hänger samman med utvecklingen av skriftspråket, med läsandet.
Hitta läslusten
Det räcker alltså inte med att barnen lär sig läsa. De behöver också hitta lusten i att läsa, och börja läsa böcker för nöjes skull.
Läslusten grundläggs redan när barnen är riktigt små. När man som förälder sätter sig med de minsta barnen och bläddrar i pekböcker och läser högt, så vänjer man barnen vid böcker, och vid att läsning är något trevligt och rofyllt som man gör tillsammans.
Barn som har blivit lästa för brukar ofta be om att få höra böcker, säger Bo Sundblad.
Läs högt
Och högläsningen tycker han absolut man ska fortsätta med även när barnen blir större och börjar kunna läsa själva. Högläsningen ger möjlighet till att prata om det man läser, gå tillbaka och reflektera, och det hjälper barnet att hitta fram till en mer kvalificerad läsning.
Men det är viktigt att hitta böcker som både barn och vuxna uppskattar, så att läsningen verkligen blir en aktivitet som alla uppskattar.
Många barn behöver också uppmuntras att komma igång med läsning på egen hand. Många fyller sina dagar med tv- och datorspel, internet och tv-tittande, och det finns inte så mycket ledig tid över för läsning.
– Ett knep kan vara att inte ta med gameboy-spel på semesterresan, utan böcker i stället, säger Bo Sundblad. Det brukar bli en del gnäll först, men sedan hittar många lugnet och tjusningen i att läsa.
Hitta rätt bok
Vissa barn tycker verkligen att det är tråkigt att läsa böcker, och har svårt att hitta fram till lustläsandet.
Då är det extra viktigt att ta reda på vad barnen är intresserade av och försöka hitta böcker inom just de områdena, säger Bo Sundblad. Han tycker man ska ta hjälp av barn- och ungdomsboksbiblitekarier, som är experter på att hitta rätt bok till rätt barn.
Samtidigt tycker han man ska fortsätta läsa högt för de motsträviga barnen.
– Gärna riktigt spännande och gripande böcker, som man bara måste höra slutet på, säger Bo Sundblad.
Så peppar du barn att läsa mer
Ge bort böcker. Vid varje present-tillfälle som jul och födelsedagar kan alltid minst en välvald bok finnas bland paketen. Varför inte en påsk-bok tillsammans med godiset? En sommarlovsbok vid skolavslutningen?
Försök hitta böcker barnen tycker om. Det viktiga är att läsningen kommer igång, blir det bara böcker om detektiver eller dinosaurier under en period så gör det inget. Så småningom börjar de flesta längta efter lite större utmaningar.
En läsdagbok där man skriver upp när och vad man läser, och kanske vad man tycker om böckerna, tycker många barn är trevligt.
Läs själv. Barn gör som man gör och inte som man säger.
Boktips
Aftonbladets Ingalill Mosander tipsar om bra barnböcker.
För småbarn:
Molly på sjukhus av Lucy Cousins (Natur och Kultur)
Läsa högt:
Alla små döda djur av Ulf Nilsson och Eva Eriksson (Bonniers Carlsen)
Läsa själv:
Modiga Millan av Milena Bergquist och Annika Huett (Rabén & Sjögren)