Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Börsras hotar svenska kyrkor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-29

Åke Bonnier: Nu är det kris

Kris för kyrkan Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm kan behöva bommas igen.

Börsraset drabbar Svenska kyrkan hårt.

Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm kan behöva bommas igen.

– Nu är det kris, vi måste ta till drastiska åtgärder om vi inte får hjälp, säger Åke Bonnier i Stockholms domkyrkoförsamling.

I finanskrisens spår följer även Svenska kyrkans ekonomi med nedåt. Enligt ekonomi- och finanschef Helén Ottosson-Lovén har Svenska kyrkan centralt sett portföljen minska med 700 miljoner kronor sen årsskiftet. Dessutom går vissa församlingar på knäna. Stockholms domkyrkoförsamling har till exempel lagt en budget inför 2009 på minus 2,6 miljoner kronor. Det tillskott från aktieaffärer som man tidigare år levt på ser ut att försvinna i börsraset.

– Det har hjälpt oss att balansera budgeten men vi kan inte fortsätta så här, säger domprost Åke Bonnier.

Bedrövligt

Församlingen består av tre stora kyrkor i Stockholms innerstad: Storkyrkan, S:t Jacobs kyrka och S:ta Clara kyrka. Nu riskerar man att behöva stänga en av dem.

– Vår situation är rätt så bedrövlig. Vi har vänt oss till Stockholms stift och till nationell nivå för att få hjälp. Nu är det kris och vi måste ta till drastiska åtgärder om vi inte får hjälp. Det kan bli så att vi måste stänga en av våra kyrkor, säger Åke Bonnier.

Stift påverkas

Även stiften påverkas av börsraset. I Lunds stift har värdet på prästlönetillgångarna, pengar som hjälper till att driva församlingarna, minskat med 70 miljoner kronor sedan årsskiftet. Enligt prognosen blir utdelningen till församlingarna i stiftet bara 25 miljoner kronor nästa år, att jämföra med 47 miljoner i år.

– Vi bedömer det inte som någon katastrof. Vi hoppas att församlingarna klarar sig ändå. De senaste åren har de fått mycket mer än de räknat med, säger Ingemar Nilsson, chef för egendomsavdelningen i Lunds stift.

Mark och skog

Samtidigt består prästlönetillgångarna inte bara av fonder och aktier. En stor del av tillgångarna är mark och skog. I Uppsala stift utgör skog cirka 60 procent av tillgångarna.

– Vår skog har inte påverkats ännu av krisen vad vi har märkt. Det är möjligt att virkespriserna går ned nu men det hade vi räknat med redan innan krisen, förra året var ju otroligt bra, säger förvaltningschef Lena Jansson-Nordin i Uppsala stift.

Följ ämnen i artikeln