Borg: Strama regler är bra

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-13

Välkomnar uppstramningen av bankernas regelverk

Anders Borg tar än en gång upp fajten mot bankerna.

Sverige ska skärpa kraven på deras kapitaltäckning före andra länder.

– Bankernas risktagande kan få förödande konsekvenser för människor, säger han.

Finansminister Anders Borg välkomnar ett stramare regelverk för bankerna.

Finansminister Anders Borg har varit drivande i de nya kraven på europeiska banker. I går enades 27 länder om en ny regelbok för banker, kallad Basel III. Där höjs kraven på hur stor buffert en bank måste ha för att täcka risker och kunna möta framtida finanskriser.

Det så kallade kapitaltäckningskravet höjs till sju procent.

– Vi tror att strama regler är bra. Det är bra för Sverige att ha banker med starkt eget kapital eftersom det minskar risken att de går i konkurs. Det minskar också risken att svenska banker drabbas om vi får kriser i andra länder.

Men konsekvensen är att bankernas möjlighet till stora utdelningar minskar.

– Svenska banker har redan i dag det kapital som erfordras men de ska inte dela ut det till aktieägarna utan behålla det så att de har en buffert om de får stora förluster framöver.

Anders Borg är inte rädd för att reta upp bankerna genom att begränsa deras vinster. Tvärtom. Han har flera gånger den här mandatperioden tagit svenska banker i örat, bland annat i början av 2009 när han uppmanade dem att följa riksbankens räntesänkningar istället för att dryga ut sina marginaler.

Hur ser du risken att du stöter dig med bankerna?

– Väldigt många inom banksektorn inser att det varit osunt att kunna låna ut en miljon i ett villalån medan man bara haft eget kapital som motsvarar några tusenlappar. Om det är något vi har lärt oss av bankkrisen är det att vi ska ha stramare regler.

Följ ämnen i artikeln