Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Elpriset fortsatt högt – i höst

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-02

Flera svenska energibolag räknar med högre elpriser än normalt i höst och vinter. Rekordlåga vattennivåer i de nordiska magasinen och osäkerhet om den svenska kärnkraften är anledningar som nämns.

I oktober när elvärmen sätts på i många villor spår elproducenterna högre priser på el.

– Kombinationen av torrt väder och en kärnkraft som inte fungerar som den ska gör att vi går in i den här vintern med ett underskott i de nordiska vattenmagasinen. Då finns det en stor risk för att elpriserna blir högre än normalt, säger Telge Energis vd Johan Öhnell.

Han räknar med ett elpris på mellan 45 och 55 öre per kilowattimme, jämfört med 40–45 öre ett normalår. Det gör att en elvärmd villa, som gör av med 20 000 kilowattimmar per år, får en merkostnad på totalt 2 000 – 3 000 kronor under hösten och vintern.

Vattenbrist

Även Johan Linnarsson, chefsanalytiker på Fortum, pekar på att de låga vattennivåerna gör att det finns en stor osäkerhet kring elpriset.

– Det finns en oro för att priserna kan bli höga i vinter. Om det bara kommer normal nederbörd riskerar vi att gå in i vintern med ett underskott på 15 terawattimmar vatten i de nordiska magasinen, det motsvarar 10 procent av Sveriges elförbrukning.

Vattenfall räknar också med att elpriserna blir högre i höst än förra året – 12–13 öre dyrare per kilowattimme.

Den hydrologiska balansen i Sverige, det vill säga tillgången på vatten i magasinen och skog och mark, bedöms visserligen vara god till följd av den kraftiga vårfloden. Elpriserna väntas i stället drivas upp av bristen på vatten i de norska magasinen, som är viktiga för svensk elförsörjning.

– Snön föll inte i de områden som fungerar som upptagning för vattenmagasinen i tillräcklig mängd, säger Vattenfalls privatmarknadschef Sigurd Eriksson.

Han tror inte att det blir några allvarliga driftstopp i kärnkraften under hösten och vintern. Skälet till förra vinterns problem var, enligt Eriksson, att produktionen låg nere på grund av stora översyner.

Rörligt eller bundet

Frågan är om det är läge att binda elpriset. Telge Energi råder elkonsumenterna att binda halva priset i ett år, absolut inte mer.

– De kommande åren får vi ett överskott på el i Sverige, då sjunker priserna igen. Vindkraften byggs ut, kärnkraftverken byggs om för att kunna producera mer och i Finland byggs ett kärnkraftverk som ska vara klart 2013.

Vattenfall rekommenderar en bindningstid på hela tre år.

– Vi är inte emot rörligt pris, men ett långt avtal är ett tryggare alternativ, säger Sigurd Eriksson.

Johan Linnarsson på Fortum tycker att privatekonomin bör styra valet av elpris.

– På sikt brukar det vara billigast att ha rörligt pris. Kan man sova gott om nätterna med det är det okej. Men klarar man inte höga kostnader enstaka månader ska man binda, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln