Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Prishöjning slår mot barnfamiljer

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-18

"Visst märks det i plånboken"

Prishöjningen på receptfria läkemedel kommer att slå hårt mot barnfamiljer.

Det spår privatekonomen Ingela Gabrielsson.

– Man är en ständig kund på apoteket. Och visst märks det i plånboken, säger hon.

Under några månader förra året höjdes priserna på många receptfria läkemedel kraftigt. Av de 50 mest sålda läkemedlen höjdes priserna på ett 30-tal, rapporterar Dagens Nyheter efter en granskning.

Bland de mest populära receptfria läkemedlen finns bland annat huvudvärkstabletter, nässprej och hostmedicin. Den genomsnittliga prishöjningen var drygt 11 procent. På sex produkter höjdes priset med över 20 procent.

Ständiga snuvor

Prishöjningen riskerar att drabba Sveriges barnfamiljer hårt, tror Ingela Gabrielsson som är privatekonom på Nordea.

– När man har barn i förskoleåldern med ständiga snuvor så är receptfria läkemedel en stor utgift. Man är en ständig kund på apoteket. Och visst märks det i plånboken, säger hon till Aftonbladet.

Svårt att skära ner

Hon menar att det är svårt att förutspå om priserna på de vanligaste receptfria medicinerna kommer att stiga eller sjunka nu när läkemedlen säljs i vanliga butiker.

– Vi välkomnar att det blivit mer tillgängligt, att man inte behöver springa till apoteket för att handla nässpray som alla behöver. Men vi vet inte vad som kommer att hända med priserna.

Läkemedel är dessutom en utgiftspost som det är svårt för en familj att skära ner på.

–Det finns ju ett stort behov. Man vill hålla barnen friska och lindra deras sjukdom. Vissa läkemedel blir man ju dessutom rekommenderad av läkaren att köpa, säger Ingela Gabrielsson.

Följ ämnen i artikeln