Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sämsta börsmånaden avklarad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-04

Årets svagaste börsmånad är avklarad med glans. Och den starkaste är snart här.

Den som tror att börshistorien upprepar sig bör förbereda sig på köp.

September 2009 började med en brant stigning på börsen, som följdes av en flackare period och sedan ett rejält fall. Facit för hela månaden blev en nedgång i Stockholmsbörsens OMXS30-index på en knapp procent.

Men det finns ingen anledning att gnälla.

– Man ska vara nöjd. Snittavkastningen i september de senaste 20 åren är minus 3,5 procent och det är ju verkligen inte bra. Så september i år var en ovanligt bra månad för att vara just september, säger Johan Tidestad, Sverigechef på aktiemäklarfirman Nordnet.

Psykologiska orsaker

Han har gått tillbaka till januari 1990 och undersökt vilka månader som gett den bästa respektive sämsta avkastningen på börsen. September sticker verkligen ut på den negativa sidan. Under den näst sämsta månaden, augusti, är den genomsnittliga nedgången endast 1,6 procent.

Förklaringen har, tror Johan Tidestad, mer att göra med psykologi än ekonomi.

– September är lite deppigt. Man har sommaren bakom sig och har börjat jobba, det blir kallare och mörkare. Man är inte så optimistisk överlag helt enkelt, och då backar kurserna.

Respekt för oktober

Å andra sidan är årets allra bästa börsmånad ännu kallare och mörkare – i november har OMXS30 stigit med i snitt 3,6 procent.

– Men i november har man fått lite mer hopp, man har arbetat sig en bit in i hösten och ser fram emot jul och ljusare tider, säger Johan Tidestad.

En annan förklaring till mönstret kan, lite paradoxalt, vara det dåliga rykte som börsmånaden oktober dras med, och som har sin grund i den så kallade oktoberkraschen 1987. Respekten för oktober ger upphov till ett säljtryck månaden före och ett köptryck månaden efter, enligt Tidestad.

Samtidigt uppmanar han alla aktiesparare att ta hans iakttagelser med en nypa salt:

– Jag tycker absolut att det ligger någonting i den här statistiken. Men man bör tolka den med viss försiktighet, man kan inte placera sina pengar bara efter sådana här teorier.

TT

Följ ämnen i artikeln