Två-tre köpare slåss om Saab

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-11

Har skrivit under en avsiktsförklaring

Aftonbladets Robert Collin vid nya, än så länge hemliga, Saab 9-5.

Bara två–tre intressenter är kvar i köpstriden om Saab Automobile. De har skrivit under en avsiktsförklaring, uppger rekonstruktören för TT.

Saab Automobiles försäljningsprocess går in i slutspurten. Två–tre intresserade köpare har skrivit under ett så kallat letter of intent uppger rekonstruktören advokat Guy Lofalk för TT. Det är en avsiktsförklaring där intressenterna har beskrivit vilka investeringar de kan tänka sig att göra och vad de är villiga att betala för bolaget.

– Alla står bakom Saabs affärsplan, säger Guy Lofalk.

Affärsplanen innebär att i stort sett all tillverkning flyttas hem till Trollhättan.

27 från början

Från början uppgav Saab att det var 27 intressenter. Ett tiotal av dem har varit på besök i Trollhättan och har fått en djupare presentation av bolaget.

I samråd med ägaren General Motors har nu två-tre stycken valts ut för fortsatta förhandlingar.

– Av olika skäl har de bedömts som starkast. Det handlar bland annat om att vara starka finansiellt och vara långsiktiga, säger han.

De som nu finns kvar på listan har alla beskrivit vilka åtaganden de kan tänka sig att ha gentemot Saab.

Guy Lofalk är tystlåten när det kommer till vilka de kvarvarande intressenterna är.

– Det är olika nationaliteter, är det enda han vill säga.

Spekulationerna har mest handlat om kinesiska bilföretag, bland annat Geely, amerikanska kapitalbolag och svenske sportbilstillverkaren Koenigsegg i samarbete med norska finansiärer. Italienska Fiat har också sagt sig vilja ha med Saab i en ny biljätte.

TT: Finns det något svenskintresse bland spekulanterna?

– Det kan jag inte gå in på, säger Guy Lofalk.

”Ser oerhört positivt ut”

Nästa steg i förhandlingarna är att skriva en överenskommelse, ett så kallat memorandum of understandning.

– Vi siktar på att ha klart ett sådant i början av juni med en part, säger Guy Lofalk.

Då är båda parter överens om alla väsentliga saker.

– Det ser oerhört positivt ut. Jag hoppas att det håller hela vägen ut, men ingenting är klart förrän det är klart. När det ser som mörkast ut kan det plötsligt ljusna och tvärtom, säger Guy Lofalk luttrat.

Parallellt med försäljningsprocessen pågår Saabs rekonstruktion. Det är redan klart att man ansöker om en förlängning när den första tidsfristen löper ut den 20 maj.

I dagarna ska alla borgenärer få en skrivelse om Saabs planer på att ansöka om en ackordsförhandling. För att kunna göra det måste 40 procent av borgenärerna ställa sig bakom förslaget som innebär att skulderna skrivs av med 75 procent i ett så kallat ackord. Antalet fordringsägare är ungefär 700 uppger Guy Lofalk.

Skulderna uppgår till cirka 10,6 miljarder kronor. Merparten, cirka 9,6 miljarder, är Saab skyldigt GM.

Enligt tidsplanen ska en ackordsförhandling hållas i mitten av juni i Vänersborgs tingsrätt.

– Den planen måste vi hålla, säger Guy Lofalk.

För att klara rekonstruktionen pressar Saab sina kostnader på alla fronter. 701 anställda har sagts upp tidigare i år från personalstyrkan på cirka 4 000.

– Vi kan inte utesluta fler personalneddragningar, även om det inte är något som är aktuellt just nu. Personalen är en stor del av kostnaderna, säger Guy Lofalk.

Finansieringsbehov 7,5 miljarder

I rekonstruktionsplanen uppges att finansieringsbehovet för Saab är en miljard dollar, drygt 7,5 miljarder kronor. GM har lovat att bidra med 400 miljoner dollar (cirka 3 miljarder kronor) där en del är lån och en del är kostnader för verktygen för att bygga den nya Saab 9-5. Resten, 600 miljoner dollar (cirka 4,5 miljarder kronor), hoppas Saab få genom ett lån från Europeiska investeringsbanken (EIB) med statliga garantier.

Regeringen har hittills varit kallsinnig till att ge statliga garantier till Saab eftersom ägarfrågan är så oviss.

Saab håller på att bli ett självständigt bolag och GM har tydligt signalerat att man inte tänker ha kvar bolaget mer än som längst till årsskiftet.

Guy Lofalk tror inte att Saab nu kan få klartecken för statliga garantier för att det finns avsiktsförklaringar från spekulanter.

– Det krävs oerhört mycket mer, säger han.

Facket positivt

IF Metallklubbens ordförande på Saab, Paul Åkerlund, vet vilka de två tre spekulanterna är. Han är mycket positiv inför framtiden.

– Så här långt flyter det på bra och det finns all anledning att vara optimistisk i det här läget, även om man inte ska ropa hej för tidigt. Men med tanke på alla belackare som har dömt ut oss så många gånger känns det väldigt bra, säger han.

TT: Skulle var och en av dem som är kvar i förhandlingarna kännas bra som ägare?

– Jag vill inte kommentera det, utan nöjer mig med att det är intressenter som till fullo ställer upp på affärsplanen med nästan all produktion i Trollhättan. Jag utgår från att de är seriösa, säger Paul Åkerlund.

Inga diskussioner om varsel

Ordförande för Unionen på Saab, Anette Hellgren, som också sitter i bolagsstyrelsen, säger att det inte har förts några som helst diskussioner om ytterligare varsel.

– Det är inget som har kommit upp i bolagsstyrelsen, säger hon.

Att rekonstruktören Guy Lofalk "inte utesluter" personalneddragningar ser hon mer som ett slags konstaterande för säkerhets skull.

– Han är ju rekonstruktör och måste kanske säga så, säger hon.

Vad gäller de två–tre möjliga köparna är även hon positiv.

– Det är intressanta intressenter, säger hon och vill inte avslöja mer om dem.

Saab-ägaren General Motors (GM) har som mål att nå en uppgörelse för sina europeiska enheter före utgången av maj.

Enligt koncernchefen, Fritz Henderson, kan moderbolaget tänka sig att äga en minoritetsandel i de omstrukturerade europeiska enheterna, som sägs ha ett akut behov av finansiering, rapporterar Reuters.

TT

Följ ämnen i artikeln