”Våga prata och sluta skämmas”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-15

Så kom Anna och Håkan på fötter igen

Lån- och kreditfällan slår igen om allt fler, men det finns vägar ut.

Anna Dahlgren och Håkan Lindgren har båda kommit på fötter efter skuldberg i halvmiljonklassen.

– Våga prata och sluta skämmas är första steget, säger Anna Dahlgren.

Av Håkan Lindgrens skuld på 480 000 kronor återstår nu bara 70 000.

I fjol sprängde Kronofogdemyndigheten sjusiffrorsvallen. Öven en miljon betalningsförelägganden kom in – och 212 467 svenskar skrevs in som skuldsatta – ”gäldenärer”.

Men långt fler än så sitter fast i skuldfällor: fogden är sista steget i kedjan. Ytterligare tiotusentals, kanske hundratusentals svenskar, kämpar med inkassoföretag, banker och andra kreditgivare varje månad.

Sjuksköterskan Anna Dahlgren, 35, i Karlstad, vet hur det känns. Efter en skilsmässa för ett och ett halvt år sedan var ekonomin nattsvart.

– Jag låg nästan 500 000 kronor back, säger Anna. Jag hade inga skulder hos fogden, men en restskuld på huset vi sålde med förlust. Dessutom bensinkort, Mastercard, GE Moneybank och gud vet allt. Enbart räntorna var uppe i 7?000? –?8?000 kronor i månaden.

Annas exman hade haft skulder tidigare, därför stod hon själv för de flesta lånen i hushållet.

– Jag hade träffat fel man, och nu hade jag inte ett öre, säger Anna Hela lönen gick åt till skulderna, jag fick bo hemma hos min mamma och var full av skuld- och skamkänslor.

Otrolig lättnad

Alla kvinnors hus i Karlstad tipsade om föreningen Insolvens, som organiserar skuldsatta i Sverige.

– De gick igenom alla mina papper. Det var en otrolig lättnad, säger Anna Sedan hade jag turen att träffa rätt bankman, en kille som inte satt och suckade och moraliserade. Med hans och mina föräldrars hjälp är mina räntor och avbetalningar nu nere på 3 500 kronor i månaden. Tufft, men jag kan ändå bo i egen lägenhet och gå runt.

Det gick fort

Håkan Lindgren, 35 i Malmö, vet också hur skuldfällan slår igen.

– Jag gjorde några mindre lyckade grejer när jag var yngre, och sedan gick det fort. Plötsligt började det regna in räkningar, allt från 1 000 kronor till 50 000 kronor.

– Jag var som många andra, och trodde det var för resten av mitt liv – och jag sket i vilket. Det kändes ändå helt hopplöst att någonsin kunna betala.

Till slut var skulderna upp i 480 000 kronor.

– Vändningen kom för tre år sedan när jag träffade en präst som berättade om Insolvens. Han hjälpte mig förhandla om skulderna, och lyckades ganska snabbt få ett par avskrivna, det gav hopp om att det gick att göra något.

70? 000 återstår

I dag återstår 70 000 kronor av Håkans skuld, en gammal underhållsskuld.

– I dag är jag arbetslös, men jag börjar en utbildning till installationselektriker inom kort. Och skulden jag har kvar är hanterbar, den går att betala, säger Håkan.

Fotnot: Föreningen Insolvens nås på info@insolvens.se

Insolvens är ingen bank

Insolvens är ett riksförbund för överskuldsatta personer. Medlemsskap kostar 50 kr i månaden, och man kan då få hjälp med rådgivning kring skulder och lån, och i vissa fall förhandlingshjälp med fordringsägare.

Insolvens är också remissinstans åt Kronofogdemyndigheten och pådrivande i lagstiftningsfrågor om överskuldsättning.

Insolvens kan dock aldrig betala skulder åt medlemmarna.

Webbadressen är www.insolvens.se

Följ ämnen i artikeln