Hur mycket spelar det in att en massa människor går omkring och oroar sig?
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-11
Annika Creutzer svarar på läsarnas frågor om privatekonomi
Andreas säger: Hej! Jag är student och har det svårt att få ihop ekonomin. Har du några bra tips på hur det ska fungera bättre? Ett sparkonto har jag med drygt 10 000 som jag tar av när det är knapert, men jag vill sluta att ta från sparkontot. /Andreas
Annika Creutzer säger: Prata med dina kompisar. Ofta har andra studenter bra tips om hur man sparar pengar. Bilda matlag och ät tillsammans en eller ett par kvällar i veckan. Lär dig laga billig mat. Ofta är boendet den största utgiften. Finns det något sätt att sänka den? Har du extraarbete på annan ort (minst 5 mil bort) under loven så glöm inte att göra skatteavdrag om du har dubbelt boende. Helt rätt att inte röra sparkontot.
mari säger: Jag undrar vilket som är vettigast nu när räntan är låg.... Har ett bolån som jag skulle kunna lösa helt i april men då blir jag helt "pank". Är det bättre att behålla lånet för oförutsedda grejer etc. än att lösa det? Om jag löser lånet helt måste jag skaffa nytt pantbrev då ifall jag vill låna pengar igen framöver?
Annika Creutzer säger: Behåll en liten del av lånet. Det är bättre att du har lite pengar tillgängliga för oförutsedda utgifter.
säger: Jag är tre småbarnsmamma och vill köpa bostadsrätt eller radhus. Nu bor jag i hyreslägenhet. Kan du snälla ge mig råd. Är bra läge att köpa bostad nu eller ska jag vänta eller ska jag inte köpa alls? orolig mamma/ Anna
Annika Creutzer säger: Det är inget bra läge nu. Många bjuder högt p g a den låga räntan. Men vi kan vänta högre räntor om några år när lågkonjunkturen är över. Med tre småbarn behöver du stora marginaler vid ett köp. Dessutom behövs större buffert för oförutsedda utgifter. Det är mycket som kan gå sönder i ett hus.
Undrande säger: När tror du att ekonomin vänder uppåt igen?
Annika Creutzer säger: Vi vet fortfarande inte hur djup finanskrisen blir och lågkonjunkturen har bara börjat. I bästa fall kan vi se en vändning 2011.
Micand säger: Barnens fonder har sjunkit rejält det senaste året. Fortsätter att spara månadsvis - men förlorar ju pengar varje månad... Ta ut och hitta annan sparform - eller ha "is i magen?"
Annika Creutzer säger: Med det fall som redan varit och den spartid som återstår om barnen är små idag så skulle jag nog avvakta.
Petter säger: Brukar ju inte köpa aktier, men känner att det kanske är läge nu. Va tror ru?
Annika Creutzer säger: Brukar du inte köpa så ska du vara försiktig. Bättre att i så fall börja med mindre belopp i aktiefonder. Är du intresserad av aktier börja med att gå en kurs hos exempelvis Aktiespararna eller köp en bok, "torrsimma" sedan genom att låtsas handla. Pröva gärna Aftonbladets och E24:s AktieSM som startar om några dagar. Då har du dessutom chans att vinna pengar.
Marita säger: Hej Våran ekonomi är just nu i botten, på grund av sjukskrivning sedan i somras. Men nu är båda i jobb igen, men det tar tid att komma ifatt. Vi har nu bett våran bank om hjälp för att ta bort små dyra krediter för att få en dragligare tillvaro. Men icke sa nicke banken vill ej hjälpa till, deras svar var att låt det gå till inkasso så får ni dela upp skulden där...hm hm. Min fråga är nu. Får en bank behandla sina kunder hur som helst. ??? Fast man gör det man kan, meddelar att nu har vi det tufft. Men man får kalla handen. Marita
Annika Creutzer säger: Om någon av er är med i facket kan ni söka ett fackligt medlemslån. Dessa lån kom till för att hjälpa människor att rensa bland kortskulder. Prata med någon annan på banken eller byt bank. Visa att ni kan få ner skulderna genom att försöka betala av så mycket ni kan nu när ni fått jobb. Ett bra resultat under några månader borde övertyga banken.
Jonas säger: Hejsan! Mitt avtal på fast ränta utgick för någon månad sen.. ska jag binda igen eller låta det gå rörligt?
Annika Creutzer säger: Rörligt brukar löna sig i längden. Det ger också frihet att amortera mer när du vill. Men har du stora lån och vill vara försäkrad mot stora utgifter framöver kan du binda. Se det som en försäkring. Troligen kommer räntorna att ligga på en låg nivå under en tid framöver. Dessutom väntas riksbanken sänka räntan ytterligare på sitt möte i april.
Hej säger: Jag ska köpa ny lägenhet snart. Är det nån vits att fram till köpet amortera mer på min nuvarande lägenhet - eller är det bättre att spara så mycket pengar som möjligt till handpenningen?
Annika Creutzer säger: Det är i praktiken ingen skillnad.
Orbit säger: Fondpengarna försvinner fort som ögat. Ska man ha lite is i magen eller plocka ut allt på en gång?
Annika Creutzer säger: Det beror på när du ska ha pengarna. Ska du ha dem inom det närmaste halvåret ska du ta ut dina pengar stegvis. Är det långsiktigt sparande kan du nog avvakta. Nedgången har varit så kraftigt att det på fem år eller mer bör bli bättre.
Camilla säger: Hejhej! Jag är en tjej på 17 år som snart ska flytta till egen lägenhet. Jag undrar bara, hur ska man egentligen ha råd med att betala hyran? Jag har inget jobb, pluggar endast och får alltså bara studiebidraget, och lär få lite inackorderingstillägg också. Men sedan är det mat jag ska ha råd med och räkningar. Hur ska man få det att funka? Jag måste flytta då jag ska plugga på annan ort, ca 4 timmar härifrån.
Annika Creutzer säger: Dina föräldrar har fortfarande försörjningsplikt för dig. Det har föräldrar tills barnet är 18 år eller ytterligare 1-2 år tills gymnasiestudierna är slut. Måste du ha egen lägenhet? Kan du inte se efter om det finns något rum att hyra hos en familj?
Bränd säger: När blir det rätt läge att köpa fonder – och vilka rekommenderar du?
Annika Creutzer säger: Har du pengar som du kan riskera kan det vara läge att börja gå in försiktigt nu. Gå alltid in stegvis, det kostar inte mer än om du stoppar in alla pengarna på en gång. Välj en global indexfond. Då får du en fond som inte är så dyr och som speglar den uppgång vi förhoppningsvis får i världsekonomin. Ett komplement kan vara en Nordenfond. Då får du mycket av svenskt näringsliv men även exempelvis oljan i Norge, vindkraften i Danmark och råvaror i Finland.
Anna säger: Jag har jobb och har inte känt av krisen. Ändå känner jag mig orolig. Hur mycket spelar det in att en massa människor går omkring och oroar sig? Förvärrar det krisen?
Annika Creutzer säger: Är vi många som är oroliga och håller hårdare i vår plånbok än vad vi egentligen skulle behöva så påverkas konsumtionen. Minskad konsumtion leder till lägre tillväxt och fördjupad lågkonjunktur. Faktum är att detta är ett av de bästa åren när det gäller ökad köpkraft hos hushållen i genomsnitt. Sänkta skatter, sänkta räntor och låg inflation gör att vi får mer för våra pengar (vi som har jobb...)
Henrik säger: Ska snart skriva om mina lån, hur går man tillväga när man ska kolla olika banker mot varandra om man vill binda lånen? Ska man då också visa alla tillgångar man har i sparande osv? Rörligt eller binda?
Annika Creutzer säger: Du kan söka på nätet. Det finns flera bra jämförelsesajter som Prisjakten och Compricer. Välj ut tre, kontakta dem och be dem ge dig bästa räntan. Jämför och pruta om du kan.
Melmac säger: Vi har lån till vår bostad uppdelat i 3 lika stora delar, på 3 olika längder. Vårt ena går ut nu i september, frågan är ska man binda eller lägga det på rörligt? Vi tänkte bygga ut lånet lite eftersom vi vill byta fönster är det lönt att lösa det någon månad i förtid för att få en räntesänkning på 1-1,5%?
Annika Creutzer säger: Det är nog inte lönt att lösa det i förtid. Då måste ni betala räntekompensation (be banken om en offert). Även om ni föredrar bunden ränta är det alltid bra att ha en del rörligt. Då kan ni göra extra amorteringar om ni vill. Räkna med betydligt högre räntor om några år.
Moderator säger: Här kommer sista frågan
Nettan säger: Hej! Hur lagar mat nyttig med mat sallad etc när man har ont om pengar? Sallad och kött är rätt dyrt o grönsaker håller sig inte speciellt länge i kylen så man får "småhandla" ofta. Några bra tips??? / Nettan
Annika Creutzer säger: Fråga dig runt. Många äldre har bra tips. Köp mat efter årstid, just nu finns morötter och vitkål som är billigt och näringsrikt. Bönor och linser är bra och nyttiga. Jag brukar blötlägga ett helt paket och sedan frysa in i småportioner. Då går det snabbt att få ihop en sallad eller gryta. Jag har också lärt mig mycket genom att handla i matbutiker i Rinkeby, prata mat och kolla matkassar. Där bor många som är vana att laga mat till många för lite pengar.
Moderator säger: Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för alla kloka frågor. Jag är tillbaka om en vecka.