Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Norsk storbank misstänks för insiderbrott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-23

Norges största bank DNB Nor och två av bankens ledande mäklare misstänks för insiderbrott i en av de största bankskandalerna i Norge på senare år.

– En mycket allvarlig sak, kommenterade en klart pressad statsminister Jens Stoltenberg på torsdagseftermiddagen och uppmanade den norska ekobrottsmyndigheten att gå till botten med saken.

Ekopolisen genomförde tidigare på torsdagen en razzia hos banken sedan den norska finansinspektionen, Kredittilsynet, i onsdags polisanmält banken efter en egen granskning. Ekopolisen anser att det finns ”skälig grund” till misstanke om att mäklarna, och därmed banken, brutit mot reglerna i värdepapperslagen.

Bakgrunden är uppgifter om att DNB Nor utnyttjade förhandsinformation om den norska regeringens krispaket för bankerna. Bara några dagar innan regeringen lanserade sitt paket, inledde banken en storförsäljning av statsobligationer.

Gjorde storvinst

När DNB Nor sålde statsobligationer för motsvarande 2,6 miljarder svenska kronor den 9 och 10 oktober var värdet av statspappren betydligt högre än den 12 oktober, när regeringen lagt fram sitt krispaket som bland annat innebär att fler obligationer släpps på marknaden vilket fick värdet av de köpta obligationerna att sjunka. DNB gjorde en strålande affär medan de banker som köpte obligationerna, däribland Handelsbanken, Swedbank och SEB gjorde förluster.

Även andra banker, bland dem Swedbank, fick förhandsinformation från riksbanken, Norges bank, men informationen fördes inte vidare.

Det har förekommit uppgifter om att de banker som köpte papper av DNB överväger att stämma banken för de förluster de fick. Men det dementerades på torsdagen, åtminstone av Nordea.

Stämmer ej

Enligt norska medier kan DNB Nor ha gjort en vinst på upp till motsvarande nästan 80 miljoner kronor på försäljningen. Kredittilsynet vill nu undersöka hur mycket som DNB-chefen Rune Bjerke visste om regeringens planer. En pikant sak i sammanhanget är de sms-meddelanden som statsminister Jens Stoltenberg och Bjerke skrev till varandra de aktuella dagarna. Kredittilsynet betecknade dock sms-utbytet som helt oskyldigt i sammanhanget, och DNB:s styrelse uttryckte på torsdagen sitt fulla förtroende för Bjerke.

Till råga på allt är bankerna inte alls nöjda med krispaketet. Det är skräddarsytt för DNB Nor och passar inte den övriga banknäringen, anser bland andra Nordea som är Norges näst största affärsbank. Även Swedbank och en rad andra banker har luftat sitt missnöje med paketet eftersom paketet är låst till norska statsobligationer.

TT

Följ ämnen i artikeln