Krispaket i USA välkomnas i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-28

Analytiker: Boräntorna kan sänkas

Även för Sverige och resten av världen är det viktigt att det finansiella krispaketet i USA tycks vara i hamn, säger svenska kommentatorer.

Och det är möjligt att boräntorna kan pressas neråt.

– Det tar bort en del av osäkerheten, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Mats Odell.

Även finansmarknadsminister Mats Odell (kd) var positiv efter beskedet.

– Det kan leda till att våra finansieringsmarknader fungerar bättre och att investerare vågar låna ut till banker och att bankerna vågar låna mellan sig igen, säger Mats Odell (kd), till TT.

Paketet som republikanska och demokratiska förhandlare nu tycks ha förhandlat fram är på totalt svindlande 700 miljarder dollar. Odell pekar på att det första testet för om krispaketet räcker till kommer när marknaderna öppnas på måndagen.

– Men förhoppningsvis leder det till att misstron på den amerikanska marknaden lägger sig och till att människor börjar känna större förtroende för att deras pengar är säkra.

”Ett steg framåt”

Odell tycker också att det är riktigt att paketet begränsar höga vd-bonusar och fallskärmar i ett läge när så många av amerikanerna knäar under bostadslån och har tappat ekonomisk tilltro.

Även Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, säger att paketet är viktigt för världen och Sverige.

– Nu ska man börja städa. Det kommer inte gå i en handvändning, det kommer att ta sin tid att gå igenom och lyfta bort de dåliga tillgångar som finns i banksystemet och tillföra nytt kapital, men det är ett steg framåt.

Boräntor kan gå ner

För svenska hushåll kommer krispaketet förhoppningsvis märkas på boräntorna, som påverkas av internationell oro.

– Ett svenskt hushåll med lån på en miljon kanske betalar runt 12 000 extra per år på grund av den globala finansoron. Så kan man minska den finansiella oron, så kan man kanske pressa ner bolåneräntorna, säger Bergqvist.

– Sen är det också det som händer på börsen – det finns de som både direktäger egna aktieportföljer, men sedan påverkas också de flesta svenskar via de privata och statliga pensionssystem. Svenska pensionsbolag har en ganska stor andel aktier i portföljerna, så när börsen går ner påverkar det framtida pensioner.

TT

Följ ämnen i artikeln