Gör pudlar – på löpande band

Publicerad 2011-08-08

Experterna: börsåret 2011 ska blomstra – i dag har världens börser skakats

I januari var aktieexperterna rörande eniga: börsåret 2011 skulle blomstra.

Carnegie, Nordea, Handelsbanken med flera siade om stegring med 20 procent.

Nu har Stockholmsbörsen rasat med 15 procent – på bara en vecka.

– Man ska alltid göra tvärtom mot vad experterna säger, säger Simon Blecher, fondförvaltare vid HQ Bank.

Den svenska aktiemarknaden gick mycket riktigt uppåt i början av året. Men den senaste veckan har den störtdykt. Hittills i år, har börsen sjunkit med totalt 18 procent i värde.

Tvingats till pudel

Finansanalytikern Peter Malmqvist har under dagarna tvingats svara på en kritikstorm - bland annat från kriminologen Leif GW Persson - om hur fel han beräknat. Ända fram till 19 juli stod han fast vid sin prognos för börsen 2011: "Upp 20 procent".

I slutet av förra veckan gjorde han en pudel i Dagens Industri:

– Det är svårt att tro på en 45-procentig uppgång inom loppet av fem månader. Jag får bara konstatera att jag har fått ordentligt med stryk, sa Peter Malmqvist.

9 av 10: "Börsen stiger"

Men även om han var exeptionellt sen med att omvärdera sina kalkyler, han var inte ensam om att slinta med spåkorten.

Internetbörsmäklarfirman Nordnet tillfrågade strax innan nyår 30 fondförvaltare om vad de trodde om börsåret 2011. Varje förvaltare fick med en procentsats ange hur de trodde att den svenska börsen skulle utvecklas.

Nio av tio var säkra på att börsen skulle stiga. Intervallet i svaren hade en spännvidd från -30 till +35 procent. Medelvärdet bland alla tillfrågade förvaltare är en börsuppgång på 14 procent.

– Vi räknar med att Stockholmsbörsen kommer att stiga med cirka 15 procent under 2011, skrev Niklas Lannebro, chef för privatområdet inom Handelsbanken i Luxemburg.

Handelsbanken lika optimistisk

Analyschefen för Handelsbanken i Sverige, Peter Karlsson, var lika djärv som Peter Malmqvist i sina profetior, i E24 28 december:

– Jag tror vi får en uppgång på 20 procent. Vi ser bra vinsttillväxt, låg värdering och gynnsamma förutsättningar.

Det internationella finansanalysföretaget Bloomberg, fastslog en världsomspännande börsökning med i snitt 12 procent, baserat på 13 börsstrateger i världsklass.

Simon Blecher, som förvaltar HQ Sverigefond, förklarar hur svårt det är att bedöma framtiden i aktiedjungeln.

– Grejen med börsen är att det är en ny dag varje dag.

Men är det då överhuvudtaget möjligt att ställa prognoser?

– Det är jättesvårt. Det handlar hela tiden om att ha mer rätt än fel. Har man 51 rätt och 49 fel har man gjort bra ifrån sig. Det är ju så att om alla hade rätt hela tiden så blir det inte så. Då skulle jag sitta på Bahamas

Du tror inte privata sparare, som sett prognoserna från årsskiftet, känner sig lurade?

– Nej, svenska sparare är oerhört kloka. De flesta är väldigt medvetna om att det går upp och ner och att det kan inträffa oväntade saker. Svenskarna är generellt väldigt bra på att hantera upp- och nedgångar.

Följ ämnen i artikeln