Risken för en ny akut kris är stor
Publicerad 2011-06-17
Inför hotet om en närastående grekisk betalningsinställelse har EU och IMF enats om att sparka den grekiska krisstenen ytterligare en bit nedåt den gropiga vägen. Risken för att den fastnar i ett nytt hål är allt annat än avvärjd.
Eurokrisen och dess spjutspetsavdelning, Grekland, har vandrat från en ekonomisk skärseld till ett helvete på drygt ett år. Situationen har utvecklats från en djup till en än djupare ekonomisk kris. Ovanpå det har en akut politisk kris tillkommit, och inte bara i Grekland.
På eftermiddagen i går, inför trycket från ett växande grekiskt politiskt kaos och därmed risken om en grekisk betalningsinställelse redan i juli så har EU, med finanskommissionären Olli Rehn i spetsen, kommit överens med IMF om att betala ut de 12 miljarder euro, för vilka de tidigare krävde att grekerna skulle besluta om ytterligare besparingar och reformer.
Därmed fortsätter EU och IMF den nu drygt årsgamla taktiken att sparka den grekiska stenen nerför gatan. Risken är stor att den såväl hamnar i ett nytt hål inför nästa utbetalning i oktober och att den plockas upp och kastas in
i det europeiska glashuset. För kravet på ytterligare tuffa beslut från ett allt mer oregerligt Grekland finns kvar.
Lyckas inte den grekiska regeringen driva igenom detta beslut hotar betalningsinställelse, bankkollaps med spridning runt om i Europa, från de stora kreditgivarna Frankrike, som även äger grekiska banker, och Tyskland till lilla Cypern, vars banker har stor exponering mot Grekland. Dessutom lär förtroendet för att de övriga skuldkrisländerna erodera snabbt och olustigt.
Men även om Grekland får ihop ett för långivarna nöjaktigt beslut så inser nu även den högsta eurokratin att Grekland inte kan betala tillbaka hela sin skuld. Och trots att man har haft mer än ett år på sig för att förbereda sig för detta så finns det ingen plan för hur en skuldrekonstruktion ska gå till. Tyskland kräver att även de privata kreditgivarna måste ta en del av förlusterna. Detta har fått Frankrike och ECB att gå
i taket, eftersom det skulle kunna ge likartade konsekvenser för banksystemet som en direkt grekisk betalningsinställelse.
EU och IMF har, åter igen, köpt sig och grekerna lite tid, men risken är uppenbar att vi har en ny akut kris inom några månader.
Per Lindvall