Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Viktiga fakta döljs av pensionsbolagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-07

Fora, ägt av LO och Svenskt Näringsliv ihop, är det servicebolag som administrerar pensionsvalet.

Men i broschyrer och på Foras hemsida får du ingen hjälp med vad de olika alternativen innebär.

I stället får du en lista med telefonnummer till de olika försäkringsbolagen. Telefonnummer – inte ens adressen till hemsidan!

När det handlar om siffror och finansiella fakta är det givetvis bättre att få läsa det än att få det upprabblat av en röst i telefonen. Men bolagen är ofta av en annan åsikt. För om de får telefonkontakt med oss, eller ännu hellre träffar oss öga mot öga, kan de påverka oss både i denna placering och för att sälja andra produkter.

Det hade varit på sin plats med enkla faktablad om de olika alternativen.

På aftonbladet.se/ekonomi i dag har vi gjort en sammanställning som ska underlätta för dig när du jämför de olika alternativen. Det har inte varit lätt. Mycket av dessa fakta döljs på bolagens hemsidor. I vissa fall har vi fått ta hjälp av telefonen. Och i några fall har det lett till att bolagen gått in och ändrat på hemsidorna så att det ska bli mer begripligt för dig och mig.

Först och främst ska sägas att alla de elva alternativen är utmärkta. Alla har de passerat nålsögat som LO och Svenskt Näringsliv satt upp.

I tidigare avtal och i många andra avtal har alla bolag som så önskat fått vara med och slåss om pensionspengarna.

För det andra har avgifterna pressats. Enligt nyhetsbrevet Pensioner & förmåner har kostnaderna sänkts med upp till 88 procent. Med lägre avgifter blir det mer pengar över till din pension. Det är också första gången som försäkringskostnaden för traditionell försäkring sätts i kronor. Oavsett hur mycket pengar du med tiden får så ökar inte avgiften. I och för sig tillkommer en förvaltningskostnad, men den är låg: några tiondels procent.

Även för fondförsäkringar har det blivit rejält billigare. Försäkringsavgiften är helt borta. Den kan annars vara ett par hundra kronor om året. Fondförvaltningsavgiften för entréfonderna (för dig som är passiv i val av fonder) är också ovanligt låg för att vara aktiefonder. Ja, en fond Avanzas Zero, har ingen avgift alls.

Men ingen i finansbranschen gör något gratis, bolaget räknar nog med att om du blir kund så kan du lockas till att köpa andra produkter och tjänster.

För det tredje är det inte hela världen att vara passiv i detta val. Både AMF Pension Framtiden, för dig som inte väljer alls, och entréfonderna, för dig som väljer fondförsäkring men inte orkar välja fonder, är bra. Det var ett av kraven i urvalet av bolag.

Men det är stor skillnad på alternativen. Därför är det viktigt att du ändå ägnar tid åt att ta reda på vad som passar dig själv bäst. Och vad det innebär om du inte väljer aktivt.

Gå in på aftonbladet.se/ekonomi och jämför!

Annika Creutzer, Chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24.se

Följ ämnen i artikeln