Parkera dina pengar på en säker plats

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-22

Riksbankens räntesänkning är en välkommen present till alla som har lån.

Vad du ska göra med pengarna beror helt på vilken ekonomisk situation du befinner dig i.

Som jag ser det finns det tre strategier.

1 Amortera på lånen

Har du stora lån på bostaden bör du försöka minska

dina lån och därmed din sårbarhet. Risken är annars stor att du har lån som överstiger bostadens värde. Det är sällan något problem om du inte måste sälja bo­staden men du är mycket sårbar. Allt talar för att bo­priserna kommer att falla i takt med att arbetslösheten ökar. De borde redan ha fallit men räntesänkningarna har motverkat prissänkningarna.

2 Spara

Om din inkomst minskar framöver bör du i första hand spara pengarna.

Det kan gälla om du riskerar att bli arbetslös men också om du kommer att gå i pension under de närmaste åren och få en låg pension. Om du amorterar på lånen och sedan måste ha pengar till reparationer eller liknande så kan det bli svårt att få lån med en låg inkomst. Då kan det vara bättre att istället spara pengarna och behålla lånen.

Givetvis ska du placera sparpeng­arna på ett konto med bra ränta och helst inte använda dem till annat än investeringar i bostaden. Det kanske kan vara svårt om du får en mycket sämre ekonomi än i dag när du är arbetslös, men försök ändå att ha ambitionen att inte konsumera pengarna.

3 Renovera

Är en stor del av lånen betalda, din ekonomi god i övrigt och du inte riskerar att förlora ditt jobb har du ett gyllene tillfälle att förbättra din bostad.

Passa på att använda pengarna från räntesänkningen och få en skattesänkning. De nya reglerna för hushållsnära tjänster innefattar också ROT (reno­vering, ombyggnad och tillbyggnad). Du kan köpa tjänster och få skatte­reduktion med hälften av arbetskost­naden upp till 100 000 kr.

Skattereduktionen blir hälften av arbetskostnaden och maximalt 50 000 kr. Är ni två som äger huset kan ni alltså renovera för 200 000 kr och få era skatter sänka med sammanlagt 100 000 kr.

Räntesänkningen påverkar också våra sparkonton. Det kan kännas tröstlöst att spara när det knappt blir någon ränta på pengarna. Men det är fortfarande stor skillnad mellan olika konton.

Välj ett där du får insättningsgaranti, kan komma åt dina pengar utan alltför mycket krångel och där det inte finns förbehåll som sänker din ränta.

Och se inte bankkontot i första hand som en möjlighet att tjäna pengar

utan som en bra och säker parkeringsplats för pengar under en tuff tid. För vi ska komma ihåg att den låga räntan är framför allt ett tecken på att det står illa till med den svenska ekonomin.

Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24

Följ ämnen i artikeln